Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1166495

Bora, Murat ve Ayşen isimli üç arkadaş birlikte bir lokanta açmaya karar verirler. Aralarında bir sözleşme düzenleyerek lokantayı hizmete açarlar, fakat işleri umdukları gibi gitmez ve piyasaya 300.000 TL borçlanırlar. Lokantanın dekorasyonunu yapan ve ücreti ödenmeyen Ahmet, maddi durumunun daha iyi olduğunu düşündüğü Bora aleyhine 50.000TL tutarındaki alacağını tahsil edebilmek amacıyla takip başlatmış, Bora bu takibe borcun ortaklığa ait olduğu gerekçesiyle itiraz etmiştir.Olaydaki ortaklık konusunda aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Bora, Murat ve Ayşen yazılı bir sözleşme düzenlemedikleri için, hukuken geçerli bir ortaklık kurulmamıştır.
Bora, Murat ve Ayşen düzenledikleri sözleşmeyi noterde onaylatmadıkları için geçerli bir ortaklık kurulmamıştır.
Bora, Murat ve Ayşen düzenledikleri sözleşmeyi ticaret siciline tescil ettirmedikleri için, hukuken geçerli bir ortaklık kurulmamıştır.
Bora, Murat ve Ayşen düzenledikleri sözleşme ile bir adi ortaklık kurmuşlardır.
Bora, Murat ve Ayşen düzenledikleri sözleşme ile bir ticaret ortaklığı kurmuşlardır.

Yanıt Açıklaması: Üç kişinin ortak iş yapmak amacıyla bir araya gelerek, her hangi bir şekle bağlı olmaksızın bir sözleşme yapmaları halinde adi ortaklığın varlığından söz edilir. Bir araya gelen kişilerin ticaret ortaklığı kurmak istemeleri haline ise o ortaklık türü için öngörüldüğü şekilde bir sözleşme düzenlemeleri ve bu sözleşmeyi ticaret siciline tescil ettirmeleri gereklidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum