Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1166497

A, B ve C bir manav açıp işletmeye karar vermiş; aralarındaki sözlü anlaşmayla A 10.000 TL birikimini, B 20.000 TL değerinde gayrimenkulünü getirmiştir. C ise maddi durumu elverişli olmadığından emeğini ortaya koymuş ve 1 yıl boyunca manavda çalışmayı üstlenmiştir. Ortaklar sözleşme ile ortak C’nin ortaklık zararına katılmayacağına karar vermişlerdir.Ortak C’nin ortaklık zararına katılmayacağına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Adi ortaklıkta ortakların sorumlulukları sınırsız ve müteselsil olduğu için C’nin ortaklık zararından muaf tutulması mümkün değildir.
Adi ortaklıkta emeğini sermaye olarak getiren ortak ortaklık sözleşmesinde yapılacak düzenleme ile zarardan muaf tutulabilir.
Adi ortaklıkta emeğini sermaye olarak getiren ortağın zarardan muaf tutulabilmesi için sonradan oybirliği ile bir karar alınması da gerekir.
Adi ortaklıkta emeğini sermaye olarak getiren ortağın zarardan muaf tutulması sadece ortaklar arasında geçerlidir.
Adi ortaklıkta emeğini sermaye olarak getiren ortağın zarardan muaf tutulsa dahi şirketin borca batık olması halinde bu muafiyet kalkar.

Yanıt Açıklaması: Adi ortaklıklarda emeğini sermaye olarak getiren ortağın ortaklık zararına katılmayacağı sözleşmeyle kabul edilebilir. Ortaklığın zarar etmesi halinde emeğini sermaye olarak getiren ortağın emeği karşılıksız kalacağı için bir de zarara katılması hakkaniyete uygun görülmemektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum