Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1365845

Turizm ve Otelcilik Anonim Ortaklığı'nın yönetim kurulu Ali, Ayşe ve Deniz'den oluşmaktadır. Üyelerden Deniz, ana sözleşmeye konulan bir hükümle yalnızca mobilya temin etmekle yetkilendirilmiş ve ana sözleşme ticaret siciline tescil ve ilan edilmiştir. Deniz, 15.10.2018 tarihinde otelin restoranında kullanılmak üzere manav Kerem'den 10000 TL tutarında meyve ve sebze satın almıştır. Bu işleme ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?


İşlem, şirketin faaliyet konusu dışında olduğundan şirket temsilciyi görevden alabilir. 

Manav Kerem'in söz konusu yetki sınırlamasından haberdar olduğu ispatlanabilirse şirket işlemden sorumlu olmaz. 

Söz konusu sınırlama ticaret siciline tescil ve ilan edildiğinden Kerem'e karşı ileri sürülebilir. 

İşlem, yetkisiz temsilci tarafından yapıldığından geçersizdir. 

Söz konusu sınırlama geçerli olmadığından Kerem'e karşı hiçbir şekilde ileri sürülemez. 


Yanıt Açıklaması:

Ortaklığın işletme konusu içerisinde de temsil yetkisine yer ve/veya birlikte temsil sınırlaması getirilebilir. Böyle sınırlamaların tescil ve ilân edilmesi 
şartıyla, üçüncü kişilere karşı öne sürülmesi mümkündür. Bunlar dışında yapılacak (konu, değer, nitelik gibi yönlerden) sınırlamalar iç ilişkide geçerli olup talimat niteliği taşır; tescil ve ilân edilemez. Böyle bir sınırlama yapılmış ise, her nasılsa tescil ve ilân edilmiş bulunsa dahi, aksi özel olarak kanıtlanmadıkça, üçüncü kişilerin iyiniyetli oldukları, yani bu sınırlamayı bilmedikleri varsayılır. Bu nedenle manav Kerem'in söz konusu yetki sınırlamasından haberdar olduğu ispatlanabilirse şirket,  işlemden sorumlu olmaz. Aksi takdirde sınırlamanın Kerem'e karşı ileri sürülmesi mümkün değildir. Doğru yanıt B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum