Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #959226

Anonim ortaklıkta kurucu sıfatı ve kuruluş aşamaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 


Anasözleşme, ortaklığın anayasası niteliğindedir. Bu nedenle ortaklığın başlangıcından sona ermesine kadar tüm hususlarda önemli olabilecek temel bir belgedir; ortaklığın kurulması için birtakım bilgilerin bu belgede gösterilmesi zorunlu olduğu gibi, bazı hususların geçerlilik kazanması için de anasözleşmeye yazılması gerekir.

Kanun, anasözleşmenin hazırlanmasından başlayan ve tescile dek devam eden aşamalar öngörmüştür ve bir aşama tamamlanmadan diğerine geçilmesi mümkündür. 

TTT tedrici kuruluş sistemine yer vermiştir.

Anasözleşmeyi imzalayan ve sermaye koymayı taahhüt eden yalnızca gerçek kişiler kurucu sıfatını kazanır.

Bir kişi, başkası hesabına pay taahhüdünde bulunmuş ve anasözleşmeyi imzalamışsa, adına hareket edilen kişi kuruluştan doğan sorumluluk bakımından kurucu sayılamaz.


Yanıt Açıklaması:

Kanun, anasözleşmenin hazırlanmasından başlayan ve tescile dek devam eden aşamalar öngörmüş olup bir aşama tamamlanmadan diğerine geçilememektedir.

TTT tedrici kuruluş sistemine yer vermemiş; fakat kuruluştan hemen sonra halka açılmaya olanak tanıyan bir düzenleme getirmiştir (TTK m.346).

Anasözleşmeyi imzalayan ve sermaye koymayı taahhüt eden gerçek ve/veya tüzel kişiler kurucu sıfatını kazanır (TTK m.337/1).

Bir kişi, başkası hesabına pay taahhüdünde bulunmuş ve anasözleşmeyi imzalamışsa, adına hareket edilen kişi de kuruluştan doğan sorumluluk bakımından kurucu sayılır (TTK m.337/2).

Yorumlar
  • 0 Yorum