Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Deneme Sınavı Sorusu #1011608

Yukarıdaki tabloda verilen Max Weber'in ileri sürmüş olduğu üç otorite biçimi ve tanımlarının doğru eşleştirmesi aşağıdakilerden hangisidir?


1-X, 2-Y, 3-Z

1-Y, 2-Z, 3-X

1-Z, 2-Y, 3-X

1-Y, 2-X, 3-Z

1-Z, 2-X, 3-Y


Yanıt Açıklaması:

Max Weber, bir iktidara meşruiyet kazandıran ve farklı köklere dayanan üç otorite biçiminden bahsetmektedir. Bunlar karizmatik otorite, geleneksel otorite ve yasal-ussal otoritedir.

Geleneksel otorite köklerini çok eski geleneklerden ve kurumsallaşmış inançtan almaktadır. Geleneksel otorite çerçevesinde iktidara meşruiyet kazandıran şey, iktidarın edimlerinde gelenek, inanç, mit ve efsanelere dayalı şekilde davranmasıdır ya da toplumu bu şekilde davrandığına inandırmasıdır.

Karizmatik temellere dayanan otorite ise iktidar sahibinin istisnai, olağandışı, sıradan insanların kişiliklerinde barındıramayacakları türden olağanüstü yeteneklere sahip olduğu ve dolayısıyla kahraman olduğu inancına dayanmaktadır.

Yasal-ussal otorite ise iktidarın meşruluğu bir dizi formel, resmi ve gayrişahsi temele yani karizmatik otoritenin tersine kişisellikten arınmış bir temele dayanmaktadır.

Doğru eşleştirme 1-Z, 2-X, 3-Y biçimindedir. Bu nedenle doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum