Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1396683

I- Araştırmalar kapsamında, haklarında bilgi toplanan kişilerin erkek olmasının yanlılığı desteklemeyeceği görüşüne saygı duyulmuştur.

II- Nesnellik konusunda bilime sonsuz bir güven söz konusudur.

III- Tartışmaların başlangıcı, kadın konusunun ya hiç sorgulanmaması ya da başka kavramsal ilişkilere bağımlı olarak veya onlara indirgenerek incelenmesi olmuştur.

IV- Feminist düşünce, kadınların toplumsal konumlarının incelenmesinde erkek temelli çözümlemeden ayrı ve farklı, onları merkeze alan bir yaklaşımın benimsenmesini öngörmüştür.

V- Erkek bilim insanları konu kadınların toplumsallığı olduğunda, bilimsel konumlarını korumada gereken titizliği göstermemişlerdir.

Feminist metodolojik ve epistemolojik tartışmalar göz önüne alındığında yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


I- II

II- III

II- III- V

II - IV

III- IV- V


Yanıt Açıklaması:

I ve II numaralı maddeler, feminist metodolojik ve epistemolojik tartışmalar kapsamında doğru bilgiyi içermemektedir. “Tartışmaların başlangıcı, kadın konusunun ya hiç sorgulanmaması ya da başka kavramsal ilişkilere bağımlı olarak veya onlara indirgenerek incelenmesi olmuştur. Feminist düşünce, kadınların toplumsal konumlarının incelenmesinde erkek temelli çözümlemeden ayrı ve farklı, onları merkeze alan bir yaklaşımın benimsenmesini öngörmüştür. Erkek bilim insanları konu kadınların toplumsallığı olduğunda, bilimsel konumlarını korumada gereken titizliği göstermemişlerdir.” şeklindeki ifadeler feminist metodolojik ve epistemolojik tartışmalar kapsamına girmektedir. Doğru cevap E seçeneğidir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum