Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1405140

Toplumsal yeniden üretimle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?


Toplumsal yeniden üretimin unsurları, bunların yerine getirilme biçimi ve araçları kapsamlı değildir.

Toplumsal yeniden üretimin kalitesi, standartı, unsurları, araçları ve biçimi tarihsel olarak küresel, bölgesel, ulusal ve yerel düzeyde farklılaşmamaktadır.

Toplumsal yeniden üretim sınıf, ırk ve toplumsal cinsiyet ilişkilerini, eşitsizliklerini ve çatışmalarını içermediği gibi bu ilişki ve yapıların yeniden üretilmesine neden olmaz.

Kapitalist koşullar altında insanların kendilerinin ve hanelerinin yaşamlarını sürdürebilmeleri için (ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri) ücrete tabi bir işte çalışmaları yeterli değildir.

Toplumsal yeniden üretim zihinsel, duygusal ve fiziksel bütün emek çeşitlerini içermez.


Yanıt Açıklaması:

Toplumsal yeniden üretimin unsurları (beslenme, giyim, barınma, ısınma, altyapı, ulaşım, eğitim, sağlık, sosyal yardım, işsizlik güvencesi, vb.) bunların yerine getirilme biçimi ve araçları (kadın/erkek emeği, piyasa, devlet, topluluklar, birey vb.) oldukça kapsayıcı ve geniştir. Ayrıca toplumsal yeniden üretimin kalitesi, standartı, unsurları, araçları ve biçimi tarihsel olarak küresel, bölgesel, ulusal ve yerel düzeyde farklılaşabilmektedir. Daha da önemlisi toplumsal yeniden üretim sınıf, ırk ve toplumsal cinsiyet ilişkilerini, eşitsizliklerini ve çatışmalarını içerdiği gibi bu ilişki ve yapıların yeniden üretilmesini sağlar (Luxton, 2006). Toplumsal yeniden üretim zihinsel, duygusal ve fiziksel bütün emek çeşitlerini içerir ve bu emek hanenin içinde ve dışında, karşılığı ödenen ve ödenmeyen, değişim değeri ve kullanım değerine sahip emek olabilir. Kapitalist koşullar altında insanların kendilerinin ve hanelerinin yaşamlarını sürdürebilmeleri (ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri) ücrete tabi bir işte çalışmaya ve karşılığı ödenmeyen ev emeğine yani bu iki tür emeğin işbirliğine/birlikteliğine dayanır. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum