Toplumsal Değişme Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1187199
I. Toplumsal değişimi açıklamak için kavramsal ve felsefi açıklamalar yapılmalıdır.
II. Bir değişim kuramı ampirik olarak temellendirildiğinde kabul edilebilir.
III. Bir genel açıklama çerçevesi oluşturmak için büyük çaplı analizler gerekli görülür.
IV. Toplumların biçiminden ziyade işleyişiyle ilgili analizler merkeze alınır.
V. Ampirik araç ve analizlere ihtiyaç bulunmaktadır.
Yukarıdaki maddelerden hangileri sosyolojinin değişim konusunu ele alırken kuramsal ve kavramsal olarak birbirinden farklılaşan bu analizlerin ortak bir biçimde kabul ettikleri noktalardandır?
I, II, III, IV, V |
I, II, III, IV |
I, II, IV, V |
I, II, III, V |
II, III, IV, V |
Kuramsal ve kavramsal olarak birbirinden farklılaşan bu analizlerin ortak bir biçimde kabul ettikleri bazı noktalar bulunmaktadır:
-
Toplumsal değişim tarihsel olarak makrodüzeyde yaşanan bir olgu olmakla birlikte (ya da bazı yaklaşımlara göre onun ötesinde) toplumun kendi içinde yaşadığı bir farklılaşmaya dayanmaktadır.
-
(Eğer gerekliyse) Toplumsal değişimi tarihsel düzeyde analiz etmek için güncel toplumsal yapıdan hareket etmek gerekmektedir. Halbuki klasik sosyoloji güncel toplumsal yapıyı analiz etmek üzere tarihsel çerçeveden hareket etmektedir.
-
Toplumsal değişimi açıklamak için (en az)kavramsal ve felsefi açıklamalar kadar (hatta bunlardan ziyade) ampirik araç ve analizlere ihtiyaç bulunmaktadır. Bir değişim kuramı ampirik olarak temellendirildiğinde kabul edilebilir.
-
Bu manada bir genel açıklama çerçevesi oluşturmak için büyük çaplı analizler gerekli görülmekle birlikte toplumların biçiminden ziyade işleyişiyle ilgili analizler merkeze alınmıştır.
Yorumlar
- 0 Yorum