Toplumsal Değişme Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #750646

I. Weber’e göre, (kapitalist ve komünist) modern sanayi toplumlarının temel özelliği ampirizm eğilimidir.

II. Weber’e göre, modern toplumda, diğer bütün kurumlar gibi, güç/iktidar rasyonel bir temele sahiptir. Bu yüzden, Modern toplumun temelini hukukî otorite, yasalar ve düzenlemeler tarafından yönetilmeden ziyade insanlar oluşturur.

III. Weber’e göre, gücün rıza ve görevin gerektirdiği otoriteden ziyade gelenek veya kişisel karizma aracılığıyla meşrulaştırılması oluşturur.

IV. Weber’e göre, bürokrasi düzenleyici yönetimin, kişisel-olmayan ve tarafsız gücün bir örneğidir. Her türden modern sanayi toplumu düzgün işleyebilmek için oldukça etkin örgütsel yapılara gerek duyar.

V. Weber’e göre, bürokrasi, kesinlikle insanlara, bir kişisel ilişkiler ağına dayandığı için, en etkili ve teknik bakımdan en üstün organizasyon biçimidir.

Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


I, II, III, IV, V

II, III, IV, V

I, II, III, IV

III, IV, V

III, IV


Yanıt Açıklaması:

Weber’e göre, (kapitalist ve komünist) modern sanayi toplumlarının temel özelliği rasyonelleşme eğilimi, toplumda mantıklı, rasyonel ve hesaplı düşünce, eylem ve plânlama biçimlerinin gelişmesidir. Modern toplumda, diğer bütün kurumlar gibi, güç/iktidar rasyonel bir temele sahiptir. Bu yüzden, modern toplumun temelini hukukî otorite, insanlardan ziyade yasalar ve düzenlemeler tarafından yönetilme, gücün gelenek veya kişisel karizmadan ziyade rıza ve görevin gerektirdiği otorite aracılığıyla meşrulaştırılması oluşturur. Bürokrasi bu düzenleyici yönetimin, kişisel-olmayan ve tarafsız gücün bir örneğidir. Her türden modern sanayi toplumu düzgün işleyebilmek için oldukça etkin örgütsel yapılara gerek duyar. Bu yüzden bürokrasi, kesinlikle insanlara değil kurallara, bir kişisel ilişkiler ağına değil bir görevler hiyerarşisine dayandığı için, en etkili ve teknik bakımdan en üstün organizasyon biçimidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum