Toplumsal Yaşamda Aile Deneme Sınavı Sorusu #526636

Aşağıdakilerden hangisi Kongar'ın geleneksel geniş ailenin saygınlık işlevini açıklar?


İhtiyaç duyulan mal ve hizmetler aile tarafından üretilir ve tüketilir.

Aile üyeleri toplumsal statülerini ailelerinden alırlar.

Aile maddi ve manevi anlamda koruyucu bir ilev görür.

Aile üyeleri boş zamanlarını birlikte paylaşırlar.

Kuşakların sürekliliği işlevini sağlarlar.


Yanıt Açıklaması:

Ekonomik İşlev: Geleneksel aile bir üretim ve tüketim birimidir. İhtiyaç duyulan mal ve hizmetler bu aile tarafından üretilir ve tüketilir. Gelir tek bütçede toplanır ve giderler tek elden yapılır. Ayrıca, özellikle tarıma dayalı toplumlarda görüldüğü gibi bu ailede oldukça gelişmiş bir iş bölümü ve işbirliği vardır.

Saygınlık İşlevi: Aile üyeleri toplumsal statülerini ailelerinden alırlar. O¨rneğin, soyluluk, rençberlik gibi.

Koruma İşlevi: Geleneksel toplumlarda, çağdaş toplumlarda olduğu gibi bireyi ko- ruyan çeşitli kurumlar olmadığı için, kişinin korunma işlevini aile üstlenmiştir. Bu bağlamda aile hem maddi hem manevi anlamda koruyucu bir işlev görür.

Dinsel İşlev: Aile, üyelerine sadece dinsel bir eğitim vermekle yetinmez, aynı zamanda, tam bir dinsel birlik olarak üyelerinin ibadetlerini de denetler.

Eğlenme ve Dinlenme İşlevi: Aile üyeleri tüm boş zamanlarını diğer aile üyeleriyle paylaşırlar. Eğlenme ve dinlenme işlevi aile tarafından organize edilir.

Eşler Arasında Sevgiyi Sağlama ve C¸ocuk Yapma İşlevi: Kuşakların sürekliliği işlevi tüm aile biçimlerinin temel işlevidir. Bu işlev, aile üyeleri arasında sevgiyi ve saygıyı, bireylerin psikolojik doyumunu sağlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum