Toplumsal Yaşamda Aile Deneme Sınavı Sorusu #547195

Aşağıdaki örneklerden hangisi fonksiyonel olmayan ailelerin niteliklerinden biri değildir?


Ebeveynlerden biri mevcut mesleğini edinmeden önce doktor olmak istemiş ama olamamıştır. Bu nedenle çocuğuna doktor olması için sürekli yönlendirme yapmaktadır.

Sürekli şehir dışına çokmak zorunda olan bir ebeveyn çocuklarıyla sınırlı bir şekilde görüşmektedir.

Anne oğluna  odasının düzeniyle ilgili bazı sorumluluklar vermeye çalışmaktadır. Bu esnada baba araya girer ve oğlunun bu düzeni yapamayacağını söyleyip oda düzeninden anneyi sorumlu tutar. 

Aile içinde ebeveynler her konuda kendi bildiklerini yapar ve istedikleri zaman eve gelirler. Çocukları da bu konuda aynı davranışı sergilerler. 

Çocuk babasının kendisine verdiği sorumlulukları yerine getirirken bunu babasından korktuğu için değil babasının da bu şekilde davrandığını gördüğü için yapmaktadır


Yanıt Açıklaması:

Sağlıksız bir ailede, ailenin rolleri çok zayıf ya da belirsizdir. Bazı bireyler rollerini veya görevlerini çok az yerine getirirler. Bu durum ailede sorunlara neden olur. Bazı ailelerde de, roller arasındaki koordinasyon azdır. Koordinasyon azlığı iletişim azlığı ile de birleşince ailede bireyler kendilerinden beklenen rolleri yerine getirirler iken çatışma yaşayabilirler. Eğer aile esnek bir yapıya sahip ise, aile bu çatışmaları olumlu yönde kullanarak aileyi yeniden onarımı için bir fırsat olarak değerlendirebilir. Tersi durumda aile yapısının katı olması durumunda ise bu çatışmanın yeniden onarımı oldukça zordur. Sağlıksız yani Fonksiyonel olmayan ailelerde iletişim de genellikle yetersizdir. Aile bireylerinin verdikleri mesajlar dağınıktır. O¨teyandan aile bireyleri arasında iletişimde kopuk olduğundan genellikle mesajlar gerçek anlamlarından farklı algılanabilirler. Mesajın sözel içeriği ile ifade edilişi arasında da bir uyumsuzluk olabilir. İletişim zayıf koordine edilebilir. Bu nedenle bireyler ya da ailedeki alt sistemler birbirleriyle daha az iletişim kurarlar veya mesajlar çarpıtılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum