Toplumsal Yaşamda Aile Deneme Sınavı Sorusu #1194058

Kongar'ın "Aile üyeleri toplumsal statülerini ailelerinden alırlar" ifadesi geleneksel geniş ailenin hangi işlevleri arasında yer almaktadır? 


Koruma işlevi

Ekonomik işlev

Dinsel işlev

Saygınlık işlevi

Eğlenme ve dinlenme işlevi


Yanıt Açıklaması:

Kongar, geleneksel geniş ailenin işlevlerini altı ana başlık altında aşağıdaki gibi sınıflamaktadır:
1. Ekonomik İşlev: Geleneksel aile bir üretim ve tüketim birimidir. İhtiyaç duyulan mal ve hizmetler bu aile tarafından üretilir ve tüketilir. Gelir tek bütçede toplanır ve giderler tek elden yapılır. Ayrıca, özellikle tarıma dayalı toplumlarda görüldüğü gibi bu ailede oldukça gelişmiş bir iş bölümü ve işbirliği vardır.
2. Saygınlık İşlevi: Aile üyeleri toplumsal statülerini ailelerinden alırlar. Örneğin, soyluluk, rençberlik gibi.
3. Koruma İşlevi: Geleneksel toplumlarda, çağdaş toplumlarda olduğu gibi bireyi koruyan çeşitli kurumlar olmadığı için, kişinin korunma işlevini aile üstlenmiştir. Bu bağlamda aile hem maddi hem manevi anlamda koruyucu bir işlev görür.
4. Dinsel İşlev: Aile, üyelerine sadece dinsel bir eğitim vermekle yetinmez, aynı zamanda, tam bir dinsel birlik olarak üyelerinin ibadetlerini de denetler.
5. Eğlenme ve Dinlenme İşlevi: Aile üyeleri tüm boş zamanlarını diğer aile üyeleriyle paylaşırlar. Eğlenme ve dinlenme işlevi aile tarafından organize edilir.
6. Eşler Arasında Sevgiyi Sağlama ve Çocuk Yapma İşlevi: Kuşakların sürekliliği işlevi tüm aile biçimlerinin temel işlevidir. Bu işlev, aile üyeleri arasında sevgiyi ve saygıyı, bireylerin psikolojik doyumunu sağlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum