Toplumsal Yaşamda Aile Deneme Sınavı Sorusu #1281695

Toplumun bireye belli bir davranışı gerçekleştirme konusunda uyguladığı baskı ve yönlendirici etki "toplumsal denetim" olarak adlandırılmaktadır. Hangisi, toplumsal denetimin temel özelliklerinden biridir?


Her toplumsal değer, kendisiyle ilgili pek çok normun varlığına yol açar ve toplumsal normlar da bireysel normlara göre daha emredici, daha sınırlayıcı ve belirlidir.

Toplumsal değerlerin oluşmasında; toplumun, tarihi değerleri, önem verdikleri unsurlar, ekonomik ilişkiler, kültürel yapı ve fiziki yapı etkili olur.

Bireyin toplumsallaşmasında, toplumdaki grup yapılarında, kurumlaşmada, toplumsal statünün belirlenmesinde işlevleri vardır.

Bir toplumda bireylerin çok farklı değerleri benimsemeleri, değer çatışmalarına yol açar. Çok belirgin hale gelen çatışmalar ise toplumsal çözülmelere neden olur

Toplumsal denetim bir toplumdan öteki topluma farklılık gösterir. Yani her toplumun denetim kuralları farklıdır. Toplumsal denetim sadece toplumdan topluma değişmekle kalmaz; aynı toplumda da zaman içerisinde değişir. 


Yanıt Açıklaması:

Yanıt E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum