Toplumsal Yaşamda Aile Deneme Sınavı Sorusu #617753

Aşağıdakilerden hangisi, aileyi inceleyen kuramsal çerçevelerden olan ve günümüzde kabul gören ''yapısal işlevselci'' yaklaşımın özellikleri arasında bulunmaz?


Yapısal-işlevselci yaklaşımı, toplum yapısının ögelerinin ve sistemlerinin birbirlerini etkilemesi, aksaklığın tüm sisteme yansıması varsayımına dayanır.

Yapısal işlevselci yaklaşım, biyoloji biliminden ve bu bilim dalının kavramlarından yararlanır.

Ailenin çok basit görüntüsü içerisinde son derece kompleks bir yapı vardır.

Aileyi günümüzde sadece  bireylerin birlikteliğinden oluşmuş sade bir yapı olarak görmektedir.

Ailenin sadece yapısal durumunu değil, toplumsal yapının merkezi unsurları arasında işlevlerini de esas almak gerekir.


Yanıt Açıklaması:

Aile yapısının incelenmesinde sözü edilen  yapısal-işlevselci yaklaşım, en yaygın yaklaşım özelliğine sahiptir. Toplum bilimdeki yapısal-işlevci yaklaşım olarak belirtilen bu kavram, aslında, biyoloji biliminden ve bu bilim dalının kavramlarından kaynaklanmıştır. Yapısalcı-işlevsel yaklaşım, toplum yapısının birbirleriyle bağlantılı ögelerden oluştuğu ve her ögenin bir işlevi bulunduğu, ögeler ve işlevlerin birbirlerinden etkilendiği, ögelerden birinde oluşacak aksaklığın tüm sistemi etkileyeceği varsayımına dayanmaktadır. Toplum yapısının temel ögesi olan ailenin de, din, devlet, hukuk gibi sistemlerin, toplumsal yaşamın işleyiş ve sürdürülmesinde, bu sistemleri etkileyen giderek yönlendiren görevleri bulunduğu varsayılmaktadır. Ailenin toplumun diğer kurumları ile olan ilişkisinden, aile içerisinde  bireyler arası iletişim ve ilişkinin toplumsal alana yansıması ve bunun toplumun sürdürülmesine olan katkısından hareketle aileyi en etkili biçimde ele alan yaklaşım ise yapısal-işlevsel yaklaşımdır. Ailenin temel işlevi bireyin psikolojik gelişimini ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaktır. Aile bireyin psikolojik ihtiyaçlarını karşılamada ve onun bir kimlik oluşturmasında etkili olmaktadır. Aile ayrıca,  bireye öğrettiği rol ile de ona aile içinde de statü kazandırmaktadır. Her toplumunda olduğu gibi Türk toplumunda da bireylere toplum içinde statü kazandırma işlevi, ailenin temel işlevlerinden birisidir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum