Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1259545

Başlatıcı, Etkileyici, Karar Verici, Satın Alıcı ve Kullanıcı olarak adlandırılan gruplara bölünmüş kitlenin adı aşağıdakilerden hangisidir?


Tüketici davranış rolleri

Yeniliklerin kabulündeki tüketici grupları

Algılanan risk grupları

Pazarlama stratejisi hedef grupları

Bilgi arama grupları


Yanıt Açıklaması:

Tüketici Davranış Rolleri

Nihai satın alma kararını etkileyebilen çeşitli durumsal faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler; fiziksel çevre (örneğin, hava, tesis, tasarım), sosyal çevredir (örneğin, hizmeti alan diğer kişiler, gürültü, çocuk müşteriler vb., satın alınma zamanı, zaman baskısı, tüketicilerin ruh hali gibi unsurlar). Bunların yanı sıra satın alma kararını etkileyen ve farklı rollere sahip kişiler bulunmaktadır. Bu roller aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.

Başlatıcı: Ürünle ilgili ihtiyacı ilk fark eden kişi olup satın alma işleminin gerçekleşmesine öncülük eder. Örneğin, bir tatil yeri için çocuk veya anne başlatıcı bir rol üstlenebilir. Dolayısıyla ihtiyacı en fazla hisseden ve bunu hissettiren kişi ürünün değerlendirilmesinde katkı sağlar.

Etkileyici: Satın alınacak ürün ile ilgili kararı etkileyen kişiler bulunmakta olup, bunlar satın almada seçeneklerin değerlendirilmesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Örneğin, sinemada seyredilecek filmler konusunda çocukların animasyon filmine gitmek istemesi etkileyicilik rollerine örnek teşkil eder. Benzer şekilde romantik veya bir aşk film isteği kadın tarafından talep edilebilir.

Karar Verici: Alternatifler değerlendirildikten sonra nihai kararı veren kişidir. Satın alma konusunda karar verici otoritedir. Karar verici ürünün türüne göre farklılık gösterebilir. Örneğin, mutfakla veya temizlikle ilgili bir ürün söz konusu olduğunda karar verici kadın olabilirken, bahçe malzemeleri veya evde kullanılacak bakım-onarım ekipmanları bakımından karar verici erkek olabilmektedir. Bazı ürün kategorisinde (oyuncak gibi) ise karar verici çocuk olabilir.

Satın Alıcı: Mal ve hizmetin alımında ödeme konusunda yetkili olan kişidir. Parayı harcayacak kişiyi ifade eder. Satın alıcının dikkate aldığı önemli bir konu finansal kaynaklar olacaktır.

Kullanıcı: Gerçekte ürünü kullanacak kişidir. Örneğin okul kıyafetlerinde kullanıcı öğrenci olacaktır. Satın alıcı ile kullanıcı farklı olabilir. Örneğin, bebek ürünlerinde karar verici anne, satın alıcı baba ve kullanıcı ise bebektir. Dolayısıyla yukarıda anlatılan bu roller satın alma karar süreci bakımından önem arz eder. Satın alma durumu değerlendirilirken bu rollerin de dikkate alınması gerekir ki bu da seçeneklerin değerlendirilme süreci üzerinde bir etkiye sahip olur.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum