Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1259571

Aşağıdakilerden hangisi e-Alışverişçi / e-Tüketicilerin sahip olduğu bir özellik değildir?


Güvenlik

Kolaylık arayışı

Yenilikçilik

Çeşitlilik arayışı

Plansız satın alma


Yanıt Açıklaması:

Her İnternet kullanıcısının e-tüketici ya da e-alışverişçi olmadığını bilmekte fayda vardır. Bugün pek çok tüketici bilgi aramak için İnternet’i kullanmakla birlikte, bunlar online (çevrimiçi) alışveriş yapmıyorlarsa, bu kişileri e-tüketici ya da e-alışverişçi olarak tanımlamak doğru olmayacaktır. E-alışveriş yapan ve yapmayan tüketiciler arasında bazı özellikler açısından farklılıklar olduğu görülmektedir (Brashear vd., 2009);

  • Kolaylık arayışı: Kolaylık arayışı e-alışverişi tercih edenlerin en önemli özelliğidir. E-alışverişçiler, alışveriş zamanında esneklik ve daha az fiziksel çaba göstermek isteyen tüketicilerdir.
  • Yenilikçilik: Tüketicinin yeni ürün ve hizmetleri deneme istekliliği olarak tanımlanabilecek yenilikçilik, e-alışverişçilerin özelliklerinden bir diğeridir. E-alışveriş yapan tüketicilerin yapmayanlara göre daha yenilikçi olduğu görülmüştür.
  • Riskten kaçınma: Güvenlik, gizlilik, kredi kartı dolandırıcılığı vb. sebeplerle e-alışveriş tüketici için bir takım riskler yaratmaktadır. E-alışveriş yapmayı tercih eden tüketicilerin, yapmayanlara göre daha az riskten kaçındıkları, bir başka deyişle risk almaktan korkmadıkları söylenebilir.
  • Çeşitlilik arayışı: Kimi tüketiciler bir karar vermeden önce ellerinde çok seçenek olmasını isterler. İnternet’in sağladığı depolama alanı ve arama maliyetlerinin düşüklüğü, bu alanın seçenek açısından çok zengin olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, e-alışverişi tercih eden tüketicilerin daha fazla çeşitlilik arayışı içinde olduğu söylenebilir.
  • Plansız satın alma: E-alışveriş sürecinin yarattığı eğlence ile birlikte tüketici kendini bir akışa kaptırmaktadır. E-alışveriş süreci bir süre sonra eğlenceli bir deneyim hâlini alabilmektedir. Bu nedenle de e-alışveriş yapan tüketicilerin plansız alışverişe daha yatkın hâle geldikleri söylenebilir.
  • Fiyat odaklılık: E-pazar yerlerinin fiyat açısından daha şeffaf olması ve bilgiyi arama maliyetlerinin düşüklüğü, tüketicilerin bu alanda fiyat karşılaştırmalarına daha fazla odaklanmasına neden olmaktadır. E-alışveriş yapan tüketicilerin de daha fazla fiyat odaklı oldukları bu nedenle İnternet üzerinden alışveriş yapmayı tercih ettikleri söylenebilir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum