Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1242523

Aşağıdaki değer alanlarından hangisi bireyin toplumsal etkileşim ihtiyacı içerisinde değerlendirilir?


Olgunluk

Kendi kendini yönlendirme

Güvenlik

Uyum

Zevk alma


Yanıt Açıklaması:

Schwartz (1994), “bireylerin değer öncelikleri toplumsal tecrübelerinden nasıl etki­lenmektedir ve bireylerin sahip oldukları değer öncelikleri davranışlarının doğrultusu ile tercihlerini nasıl etkilemektedir?” gibi sorulara cevap vermeye çalışmış ve insanların üç evrensel ihtiyacına (yani, bireyin biyolojik ihtiyaçları, bireyin toplumsal iletişim ihtiyaçla­rı ve bireyin toplumsal kurumsal ihtiyaçları) dayanan yedi farklı değer alanı belirlemiştir.
Evrensel ihtiyaçlardan biri olan Toplumsal etkileşim ihtiyacı şu değer alanlarından oluşmaktadır;

• Kendi kendini yönlendirme: Bireyin bağımsız düşünme ve hareket etme beceri­lerine dayanarak hayatını sürdürmesi ile ilişkilidir ve hayal gücü, mantıklı dü­şünme, bağımsızlık ve zekâ ile ilgili değerler bu kategoride yer alır.
• Başarı: Bireyin kişisel gelişme ve ilerlemeye olanak sağlayan beceri ve yetenek­leri edinmesi ile ilişkilidir ve hırs, yetenek ve toplum tarafından kabul görme ile ilgili değerleri içerir.
• Sosyal: Toplumsal grubun varlığını sürdürmesini sağlamak için başkalarının refahını düşünmeyi içerir ve yardımsever, bağışlayıcı ve müşfik olma ve eşitlik ile ilgili değerlerden oluşur.

Yorumlar
  • 0 Yorum