Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1259548
Aşağıdakilerden hangisi satın alma davranışında, alışveriş listesinde olmasına karşın, satın alınması unutulan bir ürünü hatırlayıp anında satın alınması durumunda gerçekleşir?
Hatırlatmalarla Yapılan Plansız Alımlar |
Tamamen Plansız Alımlar |
Öneriyle Gelen Plansız Alımlar |
Yapılan Planlı Alışverişin Getirdiği Plansız Alımlar |
Çevrenin Etkisiyle Yapılan Plansız Alımlar |
Satın Alma
Satın alma olgusu satın alma öncesinde probleme ilişkin bilgilerin toplanması, toplanan bilgilerin derlenmesi ve değerlendirme sonucunda kararın hayata geçirilmesini ifade eder. Bu aşamadaki satın alma planlı ve plansız olarak yapılabilir. Satın almada niyet ve çevresel etkiler veya kişisel farklılıkların fonksiyon olarak ortaya çıktığı görülür. Satın alma olgusu iki belirleyici faktörün bir fonksiyonu olarak işlev görür. Planlı satın alma davranışında tüketici; genel bir ihtiyacı, ürün sınıfını, ürün kategorisini, ürünü ve markayı belirler. Satın alınacak ürün ve markanın belli olması tipik bir planlı satın almadır. Eğer bir ihtiyaç belirlenmemiş ise veya alım niyeti yokken alışverişin gerçekleştiği çevrede karar veriliyorsa plansız satın alma davranışından söz edilir. Aşağıda plansız satın alma türleriyle ilgili yaklaşımlar bulunmaktadır (Argan, 2013).
Tamamen Plansız Alımlar
Hiç hesapta yokken yeni bir ürün ya da marka fark edilip ona yönelik sahiplik isteğinin ortaya çıkması ve tüketicinin bu ürünü deneme arzusuna yönelmesi durumu tamamen plansız satın almayı sembolize eder. Örneğin, kasap reyonunda gördüğü yeni ev tipi sucuğu tüketicinin denemesi buna örnek teşkil edebilir.
Hatırlatmalarla Yapılan Plansız Alımlar
Alışveriş listesinde olmasına karşın, satın alınması unutulan bir ürünü hatırlayıp anında satın alınması durumunda gerçekleşir. Alışveriş yaparken evde deterjanın bittiğini fark eden bir bayanın deterjan satın alması bu alıma örnektir.
Öneriyle Gelen Plansız Alımlar
Daha önce hissedilmeyip satış elemanı veya ambalaj sinyali doğrultusunda önerisi yapılan bir ürünün satın alınması durumudur. Örneğin, balo için kızına elbise alan bir anneye satış elemanının elbiseyle hoş duran bir çorap önermesi sonucu bu çorabın satın alınması bu tür plansız satın almayı ortaya koyar.
Yapılan Planlı Alışverişin Getirdiği Plansız Alımlar
Planlanan bir alışveriş kaleminden vazgeçilip bunun yerine başka bir ürün satın alınması durumunda ortaya çıkar. İkame bir markanın cazip ve etkileyici bir promosyonu böyle bir satın almayı tetikleyebilir (Obabaşı ve Barış, 2002; Argan, 2013). Örneğin, spor yaparken eşofman satın almaya giden bir tüketicinin bunun yerine ter tutmayan mikro fiber tayt ve Adidas Clima Cool t-shirt ile evine dönmesi böyle bir plansız satın alma davranışını yansıtır.
Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.
Yorumlar
- 0 Yorum