Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1259565

Aşağıdaki, kavram üçlülerinden hangisi pazarda alıcıların satıcılar karşısında daha güçlü bir konuma gelmelerine yardımcı olan internetin sahip olduğu özelliklerdir?


Aynı anda her yerde bulunma, Ortak ilgi alanları çevresinde oluşan ilgi ağları, Etkileşim

Etkileşim, Hızlılık, Çok seçenek

Mobil cihazlar, İletişim, Etkileşim

Sosyal medya, Ortak ilgi alanları çevresinde oluşan ilgi ağları, Etkileşim

Aynı anda her yerde bulunma, Ucuzluk, Kolaylık


Yanıt Açıklaması:

İnternet’in ticari anlamda kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıkan değişimlerden birisi de alıcı ve satıcı ilişkisindeki güç dengelerinin, alıcı lehine değişmeye başlamasıdır. Gerçekten de İnternet, sahip olduğu bazı özellikler sayesinde pazarda alıcıların satıcılar karşısında daha güçlü bir konuma gelmelerine yardımcı olmaktadır. Bu özellikleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

Aynı anda her yerde bulunma: Web üzerinde yer alan bilgi her zaman her yerden ulaşılabilir durumdadır. Bu durum, bilginin zenginliği ile bilgiye erişim arasındaki geleneksel dengeleri değiştirmektedir. İnternet sayesinde artık çok miktarda bilgiye, kolayca erişmek mümkün hâle gelmektedir. Bu da bilgi asimetrilerini ortadan kaldırmaktadır. Bilgi asimetrisi, sosyal etkileşim içindeki taraflardan birisinin diğerlerine göre daha iyi ya da daha fazla bilgi sahibi olması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda, geleneksel bilgi göndericisi ve bilgi alıcısı ikilemi de ortadan kalkmakta ve her iki taraf da artık bilginin hem göndericisi hem de alıcısı hâline gelmektedir.

Ortak ilgi alanları çevresinde oluşan ilgi ağları: İnternet üzerinde coğrafi ayrılıklar artık bir engel olmaktan çıktığı için, tüketiciler sadece yakınlık temeline dayalı olarak değil, ilgi alanları temelinde de iletişim ağları oluşturabilmektedir. Bu sayede aynı konu üzerine kafa yoran, aynı ilgi alanına sahip kişiler belirli bir konu üzerine derinlemesine bilgi sahibi olmaktadır. Aynı zamanda, bu ağlar sayesinde tüketiciler seslerini duyurmak için gerekli olan yeterli çoğunluğa (kritik kütle) ulaşabilmektedirler.

Etkileşim: İnternet’in etkileşimli olma özelliği, kullanıcılarının hareket kabiliyetini arttırmaktadır. Geleneksel iletişim kanallarında, hangi bilginin izleyiciye aktarılacağı belirli bir merci tarafından belirlenmektedir. Dolayısıyla tüketicinin ya da izleyicinin gelen bilgiyi kabul veya reddetmek dışında yapabileceği bir hareket yoktur. İnternet’in sağladığı etkileşim sayesinde kullanıcı artık maruz kalacağı bilgiyi ya da bilgi akışını kendisi belirleyebilir. Öyle ki değerin üretim sürecinde eskinin pasif kullanıcısına göre çok daha aktif bir rol de oynayabilir. Bu üç önemli özellik, geleneksel ekonomiler içinde zayıf bir konuma sahip tüketiciyi yeni ekonomi içinde çok daha güçlü bir konuma taşımaktadır.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum