Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1259577

e-Tüketici davranışında “Müşteri verisinin suiistimali” faktörü aşağıdaki gruplardan hangisine aittir?


Güven

Kullanışlılık

Etkileşim

Estetik

Pazarlama karması


Yanıt Açıklaması:

Psikolojik Faktörler

Fiziksel olarak mesafenin olması, kişisel bir temastan yoksun olması ve İnternet’in sanal yapısı tüketici güvenini etkileyen başlıca unsurları oluşturmaktadır. Bir web sitesinin başarısında en önemli unsurların başında tüketici güveni gelmektedir. Tüketiciler bir yandan gerçekleştirdikleri işlemin güvenli olup olmadığını diğer taraftan firmalara verdikleri bilgilerin güvenle saklanıp saklanmayacağı konusunda endişe duyarlar. İşletmeler tüketicileri bu açılardan rahatlatıp güvenlerini kazanamazlarsa başarı şansları da olmaz. Tüketicinin güvenini sağlamak için işletmelerin üzerinde durması gereken unsurları şöyle sıralayabiliriz;

  • Tüketicilerin e-satın alma sürecinde endişelerini ortadan kaldırmak için ilk olarak işlem güvenliğinin ve müşteri verilerinin gizliliğinin sağlanması gerekir.
  • Tüketicilerin kendilerini daha güvenli hissetmeleri için sipariş ve ödeme işlemleri ile birlikte müşteri politikalarının açık ve net biçimde ortaya konması gerekir.
  • Mahremiyetlerine önem veren tüketicilerin bilgilerinin kötüye kullanılmayacağı konusunda ikna edilmeleri gerekir. Bunun için işletmelerin müşteri bilgileri ile ilgili gizlilik politikalarını açıkça ortaya koymaları gerekir.
  • Tüketicilerin kendilerini güvende hissetmesini sağlamanın bir yolu da garantiler vermek ve güvenli iade politikaları oluşturmaktır.
  • Sık sorulan sorular ve müşteri hizmetleri politikaları belirsizliği azaltacak araçlar olarak kullanılabilecek diğer unsurlardır.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum