Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1108884

Aşağıdakilerden hangisi ayıplı mal veya hizmetlerden sorumlulukta iki yıllık zamanaşımı süresinin getirdiği sonuçlardan biri değildir?


Alıcının satılanın kendisinde devrinden başlayarak iki yıl içinde bildirdiği ayıptan doğan defi hakkı, bu sürenin geçmesiyle ortadan kalkar.

Satılan malın veya sunulan hizmetin ayıbı, tüketiciden satıcının veya sağlayıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse, satıcı veya sağlayıcı zamanaşımı süresinden yararlanamaz.

Ayıplı mal nedeniyle sorumlu tutulanlar, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımı süresince sorumlu olurlar.

İkinci el satışlarda satıcının sorumluluğuna ilişkin zamanaşımı süresi bir değil, iki yıldır.

Zamanaşımı süresi satılandaki ayıp daha sonra çıksa bile satılanın alıcıya devrinden itibaren başlar.


Yanıt Açıklaması:

TKHK’da yer almayıp TBK’da düzenlenmiş bir konu alıcının def’i hakkıdır. Şöyle ki; TBK. m. 231/I hükmüne göre “alıcının satılanın kendisine devrinden başlayarak iki yıl içinde bildirdiği ayıptan doğan def’i hakkı, bu sürenin geçmiş olmasıyla ortadan kalkmaz”. Bu konuda TKHK’da bir düzenleme bulunmaması nedeniyle, TBK 231 hükmü tüketici işlemlerinde de uygulanacaktır. Yani tüketici, zamanaşımı süresi içerisinde ayıbı bildirmiş olması koşuluyla, kendi aleyhine açılan davada, iki yıllık süre geçmiş olsa dahi mal veya hizmetin ayıplı olduğunu ileri sürülebilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum