Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1099533

I. Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edilmemesi

II. Gerçek veya tüzel kişi olması

III. Bir mal veya hizmetin karma amaçla satın alınması

Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri tüketici kavramını oluşturan unsurlardandır?


Yalnız I

Yalnız III

I-II

II-III

I-II-III


Yanıt Açıklaması:

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 3 (k) maddesine göre, tüketici, “ticari ve mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi” ifade eder. Bu tanıma göre tüketiciden söz edebilmek için şu unsurların varlığı gerekir:

• Ticari veya Mesleki Amaçlarla Hareket Edilmemesi; her alıcı tüketici sayılmaz. Bir kimse, kişisel gereksinimleri dışında, belirli bir meslek icrası, belirli bir üretimde kullanma, yeniden satış, ticari olarak kullanma vs. gibi amaçlarla hareket ediyorsa bu kişi tüketici olarak kabul edilmeyecektir. Malın aşınması, biçim değiştirmesi, tükenmesi, azalması, değerini yitirmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde hareket edilmesi halinde özel amaçla hareketten söz edilir. Karma amaçla yapılan bir harekette söz konusu olmamalıdır. Bir mal veya hizmetin karma amaçla satın alınması, özellikle bir işletme ya da ticarethane işleten ya da meslek icra eden kişinin hem işletmesini, hem de aynı zamanda kişisel kullanımını ilgilendiren bir amaçla hareket etmesi anlamına gelir.

• Gerçek veya Tüzel Kişi Olması; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi tüketici olabilecektir. (TKHK.m.3(k)). Ancak tüzel kişinin, ticari faaliyette bulunmayan tüzel kişiler olarak algılanması gerekir. Tacir niteliğindeki tüzel kişileri ilgilendiren bütün işlem, eylem ve işler ticari işlerdendir (TTK. m.3) ve bunlara ticari kurallar uygulanır. Bu tüzel kişilerin özel amaçlarla hareket etmeleri mümkün olamayacağından “tüketici” olarak kabul edilmemeleri gerekir. Yargıtay da Eski Tüketici Kanunu zamanındaki son kararlarında tüzel kişi tacirlerin tüketici olamayacağına karar vermiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum