Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #814134

Doğrudan satış sistemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Doğrudan satıcı olarak sisteme dahil olanlardan giriş aidatı, yenileme ücreti gibi bedel alınamaz.

Doğrudan satıcılar, hiçbir masraf ve  cezai şartı ödemeksizin sistemden ayrılma hakkına sahiptirler.

Satış şirketleri, doğrudan satıcılar sisteme dahil oldukları 60 gün içeresinde ayrılmaları durumunda ellerinde bulunan ve kullanılmamış tüm malları almak durumundadırlar.

Doğrudan satış şirketlerinin ve doğrudan satıcıların yetki belgesi alması zorunludur.

Doğrudan satış şirketleri, doğrudan satıcıların yapmış olduğu her türlü doğrudan satış faaliyetinden müteselsilen sorumludur.


Yanıt Açıklaması:

Doğrudan satışlara ilişkin temel esaslar şunlardır (İDKSY m.25):
1) Doğrudan satış şirketlerinin kullandığı sistemin, sisteme yeni kişiler kazandırmaktan ziyade mal veya hizmetlerin tüketicilere satışını esas alması gerekir.
2) Sistemde yer alanların elde ettiği kazanç, ağırlıklı olarak sisteme yeni kişiler kazandırılması ve bu sayede oluşan komisyon, prim, teşvik, ödül ve benzeri isimler altında nitelendirilen menfaatlerin dağıtılması üzerine kurulamaz.
3) Doğrudan satış şirketleri hızlı zengin olma fırsatları, gerçekleşmesi mümkün olmayan vaatler gibi sistemle ilgili yanıltıcı bilgiler veremez. Baskı kurma, aldatma, rahatsızlık verme ve bunlara benzer yollarla kişileri sisteme dahil olmaya zorlayamaz.
4) Doğrudan satıcı olarak sisteme dahil olmak isteyenlerden işe başlamaları ya da işe başladıktan sonra sistemde kalabilmeleri için giriş aidatı, başlangıç paketi, yenileme ücreti, aidat ve paket ücreti gibi herhangi bir isim altında bedel alınamaz.
5) Doğrudan satıcılar, hiçbir masraf ve cezai şart ödemeksizin sistemden ayrılma hakkına sahiptir. Doğrudan satıcıların sisteme dahil oldukları tarihten itibaren altmış gün içerisinde sistemden ayrılması halinde, doğrudan satış şirketleri, doğrudan satıcıların elinde bulunan ve kullanılmamış tüm mal ları geri almak; söz konusu malların bedelini ise on dört gün içerisinde iade etmek zorundadır.
6) Doğrudan satış şirketleri, gerek kendileri gerekse doğrudan satıcılar tarafından yapılan satışlarla ilgili olarak Yönetmelikte yer alan hükümlere uymak zorundadır.
7) Yetki belgesinin doğrudan satış şirketi tarafından alınması yeterlidir. Doğrudan satıcıların ayrıca yetki belgesi alması gerekmez.
8) Doğrudan satış şirketleri, ön bilgilendirmede ve sözleşmede bulunması zorunlu bilgilere ilaveten, doğrudan satıcının adı veya unvanı ile iletişim bilgilerine de yer vermek; doğrudan satıcılar ise 7’nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. 7. maddenin ikinci fıkrasına göre, Satıcı veya sağlayıcı, sözleşmeyi tüketicinin imzalamasını ve sözleşme tarihi ile “Sözleşmenin bir örneğini elden teslim aldım.” ifadesini ve cayma hakkının kullanılabildiği sözleşmeler için “On dört gün içinde cayma hakkımın olduğu konusunda bilgilendirildim.” ifadesini tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlamak zorundadır.
9) Doğrudan satıcılar tarafından yapılan satışlarda, bilgilerin saklanması yükümlülüğünün yerine getirilmesinden doğrudan satış şirketleri sorumludur.
10)Doğrudan satış şirketleri on sekiz yaşından küçükleri, fiil ehliyetine sahip olmayanları, şirketin ortağı ve yöneticileri ile çalışanlarını doğrudan satıcı olarak sisteme dahil edemez.
11)Doğrudan satış şirketleri, doğrudan satıcıların yapmış olduğu her türlü doğrudan satış faaliyetinden müteselsilen sorumludur.

Yorumlar
  • 0 Yorum