Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #756829

  1. Fiziki teslim
  2. Nakdi teslim
  3. Karşı (ters) işlem

Yukarıdakilerden hangileri futures sözleşmelerinin sona erdirilme şekillerindendir?


Yalnız I

I ve II

II ve III

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Futures sözleşmelerinin sona erdirilmesi üç şekilde gerçekleşir:

1. Fiziki Teslim: Gerçekleştirilmesi en zahmetli yoldur. Kontrata dayalı malın satın alınması veya satılması gerekir. Futures pazarlarda pozisyonların kapatılmasında fiziksel teslim çok nadir görülür. Fiziksel teslim katılımcılara, depolama, taşıma, sigortalama vb. gibi maliyet unsurları getirmektedir.

2. Nakdi Teslim: Futures pozisyonların tasfiyesinde en yeni uygulamadır. Endeks gibi bazı finansal futures sözleşmelerinde teslimin mümkün olmaması nedeniyle nakit uzlaşma geçerli olmaktadır. Örneğin S&P 500 endeksi sözleşmesinde teslimin gerçekleşmesi demek endekste yer alan 500 adet pay senedinden oluşan portföyü teslim almak anlamına gelmektedir. Sözleşme nakit uzlaşmaya dayalı olarak yapıldığında ise tüm sözleşmeler belli bir günde kapatılmaktadır. Son uzlaşma fiyatı ise dayanak varlığın son spot fiyatıdır.

3. Karşıt (Ters) İşlem: Alım karşısında satım, satım karşısında alım yönünde işlem yapılmasıdır. Ters işlem sonucunda sözleşme ile ilgili tüm hak ve yükümlülükler sona erer. Artık piyasadan çıkmış olursunuz.

Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum