Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #755421

 Vadeli işlem piyasalarında üyeler öncelikle takas üyeleri ve takas üyesi olmayan üyeler olarak iki gruba ayrılır. Bu iki grup ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Takas üyeleri vadeli işlem piyasalarında gerçekleştirdikleri tüm işlemlerin takasını yapabilirler.

Takas üyeleri kendi nam ve hesaplarına, müşteri nam ve hesabına, kendi namına ve müşteri hesabına işlemlere aracılık yapabilirler.

Takas üyeleri diğer üyelerin yapmış olduğu işlemlerin takasını komisyon karşılığını yapar.

Takas üyesi olmayan aracı kurumlar vadeli işlem piyasasında işlem yapabilmek için bir takas üyesi ile anlaşma yapmak zorunda değildir.

Takas üyesi olmayan üyelerin işlemlerine ait teminatların yatırılması ve takas kurumuna karşı garanti edilmesi anlaşmış oldukları takas üyelerince yapılır.


Yanıt Açıklaması:

Vadeli işlem piyasalarında işlem yapabilmek için borsa üyesi bir aracı kurum nezdinde hesap açtırılması gerekir. Aracı kurumlar vadeli işlem piyasalarında olması zorunlu kuruluşlardır. Vadeli işlem piyasalarında üyeler öncelikle takas üyeleri ve takas üyesi olmayan üyeler olarak iki gruba ayrılır. Takas üyeleri vadeli işlem piyasalarında gerçekleştirdikleri tüm işlemlerin takasını yapabilirler. İşlemlerin takasının yapılması, sözleşme bazında takas kurumunca talep edilen teminatların toplanması ve takas kurumuna yatırılmasıdır. Takas üyeleri kendi nam ve hesaplarına, müşteri nam ve hesabına, kendi namına ve müşteri hesabına işlemlere aracılık yapabilirler. Takas üyeleri diğer üyelerin yapmış olduğu işlemlerin takasını komisyon karşılığını yapar. Takas üyesi olmayan aracı kurumlar vadeli işlem piyasasında işlem yapabilmek için bir takas üyesi ile anlaşma yapmak zorundadırlar. Takas üyesi olmayan üyelerin işlemlerine ait teminatların yatırılması ve takas kurumuna karşı garanti edilmesi anlaşmış oldukları takas üyelerince yapılır.

Doğru cevap D'dir çünkü "Takas üyesi olmayan aracı kurumlar vadeli işlem piyasasında işlem yapabilmek için bir takas üyesi ile anlaşma yapmak zorundadırlar."

Yorumlar
  • 0 Yorum