Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #1004595

  1. Vadeli işlem piyasalarında komisyon ve diğer işlem maliyetleri düşüktür.
  2. Vadeli işlem piyasaları spot piyasalardan daha likittir.
  3. Vadeli işlem piyasalarında likiditenin yüksek olmasının önemli nedenlerinden birisi, katılımının düşük miktarda bir sermaye gerektirmesidir.
  4. Vadeli piyasalar yatırımcıya daha kolay bir biçimde açığa satış yapma imkânı sunar.

Vadeli işlem piyasalarının sunduğu işlevsel faydalara ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


I

I ve III

II ve IV

I, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Vadeli işlemler piyasası pek çok işlevsel fayda sunmaktadır. Birincisi, bu piyasalarda işlem maliyetleri düşüktür. Diğer bir deyişle komisyon ve diğer işlem maliyetleri bu piyasalarda düşüktür. Bu da vadeli işlem piyasalarını spot piyasalardan daha çekici kılmaktadır. İkincisi, vadeli işlem piyasaları spot piyasalardan daha likittir. Spot piyasalar büyük şirketlerin menkul kıymetleri için daha likit olmasına rağmen büyük işlemleri fiyat değişimi olmaksızın karşılamakta zorlanabilirler. Vadeli işlem piyasalarında likiditenin yüksek olmasının önemli nedenlerinden birisi, katılımının düşük miktarda bir sermaye gerektirmesidir. Son olarak, vadeli piyasalar yatırımcıya daha kolay bir biçimde açığa satış yapma imkânı sunar. Çünkü spot piyasalarda açığa satış üzerinde uygulanan kısıtlamalar, vadeli işlem piyasalarında uygulanmamaktadır. Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi, vadeli işlem piyasalarının sunduğu işlevsel faydalara ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum