Turistik Alanlarda Mekan Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #1343031

Kırsal coğrafi görünüme ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


Orman coğrafi görünümü; ormancılıkla ilgili faaliyetler sonucu doğmuş olan coğrafi
görünüm tipidir.

Tarımsal coğrafi görünüm içerisinde milli parklar, tabiat parkları, orman içi dinlenme alanları  odun depolama alanları, sulak alanlar yer almaktadır.

Endüstriyel coğrafi görünümler, kırsal alanlar içerisinde yer alan endüstri kuruluşlarının faaliyetleri sonucu ortaya çıkmaktadır.

Turizm ve rekreasyon amaçlı coğrafi görünüm ise kırsal coğrafi görünüm içerisinde, eğlenme, dinlenme, boş zaman vb. amaçlarla ayrılmış alanlardır.

Ulaşım coğrafi görünümü; karayolu, demiryolu, akarsu boyu bağlantısı olmak üzere üç tür ulaşım, peyzajda önemli izler bırakmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

• Tarımsal coğrafi görünüm insanların doğayı değiştirdikleri ilk faaliyet alanlarından
biridir. Tarla açma, sulama kanalları, açık drenaj hendekleri, ağıllar, yaylalar, su değirmenleri, tarım bitkilerinin kapladığı yeşil örtü, köy korulukları ve mezarlıklar tarımsal coğrafi görünüm içerisinde yer alan unsurlardandır.

• Endüstriyel coğrafi görünümler ise kırsal alanlar içerisinde yer alan endüstri kuruluşlarının faaliyetleri sonucu ortaya çıkmaktadır. Genelde büyük malzemeleri olan
bu tesisler coğrafi görünüm içerisinde zor hazmedilmektedir ve bunun yanı sıra çeşitli atıklarla su, hava ve toprağı kirletmektedir. Açık maden ve kömür ocakları, tuğla fabrikaları, taş ocakları vb. gibi yapılar…

• Orman coğrafi görünümü; ormancılıkla ilgili faaliyetler sonucu doğmuş olan coğrafi
görünüm tipidir, sosyal ve ekonomik bağları nedeni ile tarımsal coğrafi görünüm içerisinde yer almaktadır. Milli parklar, tabiat parkları, orman içi dinlenme alanları, orman yangın yolları, odun depolama alanları, sulak alanlar vb. birçok obje orman coğrafi görünümü içerisinde yer almaktadır.

• Turizm ve rekreasyon amaçlı coğrafi görünüm ise kırsal coğrafi görünüm içerisinde,
eğlenme, dinlenme, boş zaman vb. amaçlarla ayrılmış alanlardır. Piknik ve kamp alanları, plajlar, motel, otel, tatil köyleri, göl alanları, spor kompleksleri vb. bu gruba
girmektedir.

• Ulaşım coğrafi görünümü; karayolu, demiryolu, akarsu boyu bağlantısı olmak üzere üç tür ulaşım, peyzajda önemli izler bırakmaktadır. Ulaşım peyzajları içerisinde kara ve demir yolu güzergâhları, geçitler, virajlar, köprüler, benzin istasyonları vb. gibi
unsurlar yer almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum