Turistik Alanlarda Mekan Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #1343058

I- Doğal mekânların korunmasıII- Tarihi ve arkeolojik sit alanlarının ve mimari dokunun korunmasıIII- Çevre kalitesinin geliştirilmesiIV- Altyapının geliştirilmesiV- Çevresel duyarlılığı arttırmaAvcıkurt’a (2003) göre turizmin mekânlar üzerindeki olumlu etkileri hangi seçenekte doğru verilmiştir?


I-II-III-IV

I-II-III-V

I-II-III-IV-V

I-II-IV-V

II-III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Avcıkurt (2003) turizmin mekânlar üzerindeki bu olumlu etkilerini şu şekilde sıralamıştır;

  • Doğal mekânların korunması: Turizm önemli doğal mekânların korunmasına, ulusal ve bölgesel parkların korunmasına ve turizmde elde edilen gelirin bu mekânların geliştirilmesi için kullanılmasına olanak sağlar.
  • Tarihi ve arkeolojik sit alanlarının ve mimari dokunun korunması: Turizm insanlarda koruma güdüsünün oluşmasını sağlamakta, tarihi ve arkeolojik alanların bozularak yok olmasını önleyerek korunmasına yardımcı olmaktadır. Turizmden elde edilen gelirler bu mekânların bakım ve onarımına harcanmaktadır.
  • Çevre kalitesinin geliştirilmesi: Turizm hava, su, gürültü, atık ve diğer çevresel problemlerin giderilmesinde bir teşvik unsuru olarak yardımcı olabilir. Bununla birlikte binaların uygun şekilde tasarımlanması, bakım gibi unsurlarla çevresel estetiğin oluşturulmasına ve çevre kalitesinin arttırılmasına da yardımcı olur. Bu da mekânların kalitesini arttırır.
  • Altyapının geliştirilmesi: Havaalanları, yollar, kanalizasyon ile atık su ve katı atık bertaraf sistemi, iletişim olanakları gibi altyapı sistemlerinin gelişmesini sağlar. Bu gelişmeler alt yapının geliştiği alanlarda bulunan tüm turizm mekânlarını olumlu etkiler.
  • Çevresel duyarlılığı arttırma: Doğaya yönelik turist ilgisinin artması ve turizmin ekonomik başarısı için çevreyi korumanın öneminin anlaşılması, çevresel farkındalığı arttırarak çevrenin korunmasına teşvik eder. Bu da turizm mekânlarının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum