Turistik Alanlarda Mekan Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #1201476

Seyahatin erişilebilirliği konusunda ülkemizde mevcut erişilebilirlik uygulamalarını düzenleyen en önemli resmi doküman 01.07.2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı kanunun amacı aşağıdakilerden hangisidir?

 


Engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamaktır.

Mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve
benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların erişilebilirliğinin sağlanması.

Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla koltuğu bulunan araçlarla sağlanan toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alınmasını sağlamak.

Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sekiz yıl içinde, sürücü koltuğu hariç dokuz ile on altı oturma yeri olan araçlarla verilen toplu taşıma hizmetleri, turizm taşımacılığı yapılan araçlarla sağlanan taşıma hizmetleri ve özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma hizmetleri ile yolcu gemilerinin engelliler için erişilebilir duruma getirilmesinin sağlanması.

Karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirler arası toplu taşıma hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, engelli bireyin erişilebilir toplu taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami yetmiş iki saat içinde karşılamakla yükümlü kılınması.


Yanıt Açıklaması:

B, C, D ve E şıklarında amaç değil, Kanunda yer alan iki geçici maddeler yer almaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum