Turizm Coğrafyası Deneme Sınavı Sorusu #1359958

Aşağıdakilerden hangisi iklim değişikliğinin turistik yöreler üzerindeki dolaylı toplumsal değişim etkisidir?


İklim değişikliğinin gelecekte bazı ülkelerin siyasi istikrarları ve ekonomik büyümeleri için bir risk unsuru oluşturduğu düşünülmektedir.

Sera gazı salınımlarının azaltılarak, iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik uygulanacak politikaların turist hareketlerini etkilemesi muhtemeldir.

İklim değişikliği nedeniyle turizm sezonlarının uzunluğu ve kalitesinde önemli etkileri olması muhtemeldir.

İklim değişikliğinin dolaylı etkileri doğal çevrede gerçekleşmesi olası değişikliklerle ilişkilidir.

Sera gazı üretme konusunda hava yolu taşımacılığının önemli katkı sağladığı gerçeğinden hareketle, turistlerin tatillerini geçirecekleri bölgeleri belirlerken, bu kriteri dikkate almaları beklenebilir.


Yanıt Açıklaması:

İklim değişikliğinin turistik yöreler üzerindeki etkilerinin çeşitli şekillerde gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu etkiler;

  • Doğrudan Etki: İklim değişikliği nedeniyle turizm sezonlarının uzunluğu ve kalitesinde önemli etkileri olması muhtemeldir. Benzer şekilde, turistler için çekiciliğe sahip olan önemli kültürel miraslar iklim tehdidi altındadır.
  • Dolaylı Etki: İklim değişikliğinin dolaylı etkileri doğal çevrede gerçekleşmesi olası değişikliklerle ilişkilidir.
  • Küresel Isınmayla Mücadele Politikaları: Sera gazı salınımlarının azaltılarak, iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik uygulanacak politikaların turist hareketlerini etkilemesi muhtemeldir. Sera gazı üretme konusunda hava yolu taşımacılığının önemli katkı sağladığı gerçeğinden hareketle, turistlerin tatillerini geçirecekleri bölgeleri belirlerken, bu kriteri dikkate almaları beklenebilir. Diğer taraftan, atmosfere daha az miktarda kirletici salan kara yolu ve demir yolu taşımacılığının tercih edilmesiyle birlikte, ana pazarlara yakın olan bölgelerin yeniden canlanmasına yardımcı olabilir.
  • Dolaylı Toplumsal Değişim Etkileri: İklim değişikliğinin gelecekte bazı ülkelerin siyasi istikrarları ve ekonomik büyümeleri için bir risk unsuru oluşturduğu düşünülmektedir.

Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum