Turizm Coğrafyası Deneme Sınavı Sorusu #1193907

İklim değişikliğinin turistik yöreler üzerindeki etkilerinin çeşitli şekillerde gerçekleşmesi beklenmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu etkilerin içinde yer almaz?


Doğrudan Etki

Dolaylı Etki

Küresel Isınmayla Mücadele Politikaları

Kültürel etki

Dolaylı Toplumsal Değişim Etkileri


Yanıt Açıklaması:

İklim değişikliğinin turistik yöreler üzerindeki etkilerinin çeşitli şekillerde gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu etkiler;
1- Doğrudan Etki: İklim değişikliği nedeniyle turizm sezonlarının uzunluğu ve kalitesinde önemli etkileri olması muhtemeldir. Benzer şekilde, turistler için çekiciliğe sahip olan önemli kültürel miraslar iklim tehdidi altındadır (UNWTO,2009,5).
2- Dolaylı Etki: İklim değişikliğinin dolaylı etkileri doğal çevrede gerçekleşmesi olası değişikliklerle ilişkilidir. Örneğin; Su kapasitesinde değişiklikler, biyolojik çeşitlilik kaybı, doğal manzaranın estetik değerinin azalması, tarımsal üretimdeki değişim, kıyı erozyonu, doğal afetlerdeki artış, sel felaketi, su baskını, altyapı zararları, bulaşıcı hastalıklar vb. sıralanabilir (UNWTO,2000,5).
3- Küresel Isınmayla Mücadele Politikaları: Sera gazı salınımlarının azaltılarak, iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik uygulanacak politikaların turist hareketlerini etkilemesi muhtemeldir. Sera gazı üretme konusunda hava yolu taşımacılığının önemli katkı sağladığı gerçeğinden hareketle, turistlerin tatillerini geçirecekleri bölgeleri belirlerken, bu kriteri dikkate almaları beklenebilir. Bu konu özelikle hava taşımacılığını ilgilendirdiğinden, uzun mesafeli uçuşlar gerektiren Güneydoğu Asya, Avustralya-Yeni Zelanda ve Karayipler gibi turizm bölgelerinin olumsuz ekleneceği düşünülebilir. Diğer taraftan, atmosfere daha az miktarda kirletici salan kara yolu ve demir yolu taşımacılığının tercih edilmesiyle birlikte, ana pazarlara yakın olan bölgelerin yeniden canlanmasına yardımcı olabilir. (UNWTO,2008,30)
4- Dolaylı Toplumsal Değişim Etkileri: İklim değişikliğinin gelecekte bazı ülkelerin siyasi istikrarları ve ekonomik büyümeleri için bir risk unsuru oluşturduğu düşünülmektedir.


Yorumlar
  • 0 Yorum