Turizm Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #878600

Aşağıdakilerden hangisi kardinal fayda yaklaşımına göre yapılanlar arasında yer alır?


Bu yaklaşımda tüketicinin çeşitli tatmin derecelerinin birinci, ikinci, üçüncü vb. şekilde sıraya konulması analiz için yeterlidir.

Tüketici dengesini açıklarken kullanılan araçlar farksızlık eğrileri ve bütçe doğrusudur.

Tüketici, tüketim mallarına harcayabileceği gelirinin ve satın alacağı malların fiyatlarının çizdiği sınır içinde, kendisine en yüksek tatmini sağlayan mal demetini tercih eder.

Bu yaklaşımda bir tüketicinin davranışı arasında bir farklılık olmadığı varsayılacak ve kolaylık açısından sadece iki mal tüketen bir tüketicinin durumu incelenecektir.

Bu yaklaşımda bir mal veya hizmetten belli bir miktarda tüketildiği zaman elde edilen faydaya toplam fayda (TU) adı verilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Tüketici mal ve hizmetler satın alıp bunları tüketerek ihtiyaçlarını karşılar ve bundan haz duyar. Belli bir noktaya kadar bir mal veya hizmetin tüketimi arttıkça o mal veya hizmetin tüketiminden elde edilen fayda da artar. Faydanın ölçülebildiğini varsayan kardinal fayda yaklaşımına göre, bir mal veya hizmetten belli bir miktarda tüketildiği zaman elde edilen faydaya toplam fayda (TU) adı verilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum