Turizm Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #889531

Aşağıdaki “çarpan” kavramı ile ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?


Çarpan; “marjinal harcamaların, ihracatın ve tüketim eğiliminin gelirler üzerindeki teorik ve kantitatif etkisini tayin eden katsayı” şeklinde tanımlanmaktadır.

Turizm, ulusal ekonomide çarpan nedeniyle dar kapsamlı bir gelir etkisi oluşturmaktadır.

Turistlerin gittikleri ülkedeki harcamaları, o ülke ekonomisi içinde çeşitli şekillerde devir ederek, direk olarak yeni gelirlerin meydana gelmesini sağlamaktadır.

Çarpan; “turizm gelirlerindeki değişmelerin milli gelirde neden olduğu değişmelere oranı” şeklinde tanımlanmaktadır.

Turistlerin gittikleri ülkede yapmış oldukları tüketim harcaması ne kadar yüksekse ve yapılan bu harcamalar ne kadar o ülke ekonomisi içinde kalıp yurtdışına gelir ve kar transferi olarak çıkmazsa (yani sızıntılar ne kadar azsa), çarpan etkisi sonucu oluşacak katma değer ve sonuçta elde edilecek ulusal gelir o kadar düşük olacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Çarpan; “marjinal harcamaların, ihracatın ve tüketim eğiliminin gelirler üzerindeki teorik ve kantitatif etkisini tayin eden katsayı” ya da “harcamalardaki değişmelerin milli gelirde neden olduğu değişmelere oranı” şeklinde tanımlanmaktadır. Turizm, ulusal ekonomide çarpan nedeniyle geniş kapsamlı bir gelir etkisi oluşturmaktadır. Çünkü turistler gittikleri ülkede, konaklama, yeme-içme, ulaştırma, alış-veriş ve rekreasyon (dinlenme-eğlenme faaliyeti) gibi gereksinimlerini karşılamak için bir takım tüketim harcamalarında bulunurlar. Bu tüketim harcamaları ise, o ülke ekonomisi içinde çeşitli şekillerde devir ederek, dolaylı yoldan yeni gelirlerin meydana gelmesini sağlamaktadır. Bu mekanizmanın işlemesi sonucu meydana gelen nihai turizm geliri ise, yerli ve yabancı turistlerin yapmış oldukları turistik tüketim harcamaları ile turistik yatırım harcamalarına oranla oldukça yüksektir. Buradan hareketle, turistlerin gittikleri ülkede yapmış oldukları tüketim harcaması ne kadar yüksekse ve yapılan bu harcamalar ne kadar o ülke ekonomisi içinde kalıp yurtdışına gelir ve kar transferi olarak çıkmazsa (yani sızıntılar ne kadar azsa), çarpan etkisi sonucu oluşacak katma değer ve sonuçta elde edilecek ulusal gelir o kadar yüksek olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum