Turizm Ulaştırması Deneme Sınavı Sorusu #1332525

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet sonrası dönemde milli ekonominin yaratılması amacıyla oluşturulan demiryolu hedeflerinden değildir?


Potansiyel üretim merkezlerine, doğal kaynaklara ulaşması

Üretim ve tüketim merkezleri ile özellikle limanlar ile art bölgeler arası ilişkileri kurması

İşletme imtiyazının yabancı şirketlerden alma amacı

Az gelişmiş bölgelere ulaşma amacı

Milli güvenlik ve bütünlüğün sağlanması amacına dönük olarak ülkeyi sarması


Yanıt Açıklaması:

Cumhuriyet sonrası dönemde milli çıkarlar doğrultusunda yapılandırılmış, kendine yeterli "milli ekonomi"nin yaratılması amaçlanarak, demiryollarının ülke kaynaklarını harekete geçirmesi hedeflenmiştir.

Bu dönemde;

  • Potansiyel üretim merkezlerine, doğal kaynaklara ulaşması, (Ergani'ye ulaşan demiryolu bakır, Ereğli kömür havzasına ulaşan demir, Adana ve Çetinkaya hatları pamuk ve demir hatları olarak adlandırılmıştır.)
  • Üretim ve tüketim merkezleri ile özellikle limanlar ile art bölgeler arası ilişkileri kurması, (Kalın-Samsun, Irmak ve Zonguldak hatları ile demiryolu ulaşan limanlar altı adetten sekize yükseltilmiştir. Samsun ve Zonguldak hatları ile İç ve Doğu Anadolu'nun deniz bağlantısı pekiştirilmiştir.)
  • Ekonomik gelişmenin ülke düzeyinde yayılmasını sağlamak amacı ile özellikle az gelişmiş bölgelere ulaşması amaçlanmış (Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte politik merkez Batı'dan Orta Anadolu'ya kayarken, ulaşılabilirlik de Batı'dan Orta Anadolu'ya, Doğu ve Güney Doğu Anadolu'ya yaygınlaştırılmıştır.)
  • Milli güvenlik ve bütünlüğün sağlanması amacına dönük olarak ülkeyi sarması hedeflenmiştir.
Yorumlar
  • 0 Yorum