Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1255645

1921 Anayasası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Anayasa’ya göre, Türkiye Devleti, Padişah tarafından idare olunur ve Hüku^meti Bü- yük Millet Meclisi Hüku^meti unvanını taşır.

Büyük Millet Meclisi vilayetler halkınca seçilen üyelerden oluşur (m.4). Meclis seçimleri iki yılda bir yenilenir (m.5).

Ahka^mı şer’iyenin uygulan- ması, kanunların yapılması, değiştirilmesi ve yü- rürlükten kaldırılması, andlaşmaların yapılması ve vatan savunması ilanı gibi yetkiler Büyük Millet Meclisi tarafından kullanılır (m.7).

Hüku^met bölümleri, Meclisin seçtiği bakanlar aracılığıyla yönetilir, bu bakanlara Meclis yön verir ve gerektiğinde değiştirir (m.8). Bu hükümler ne- deniyle 1921 Anayasası’nın bir “meclis hüku^meti”kurduğu kabul edilmektedir.

1921 Anayasası (m.9) bir devlet başkanlığı ma- kamı öngörmemiş, ancak devlet başkanına ait olması gereken bir takım fonksiyonların Büyük Millet Mec- lisi Başkanı tarafından yürütülmesini kabul etmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Anayasa’ya göre, Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur ve Hüku^meti Bü- yük Millet Meclisi Hüku^meti unvanını taşır

Yorumlar
  • 0 Yorum