Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1216034

Yasama Yetkisinin O¨zellikleri hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Yasama organının kanun yapma yetkisi konu bakımından sınırlı değildir. Başka bir ifadeyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasaya aykırı olmamak kaydıyla dilediği konuda, ana hatlarıyla ya da ayrıntılı olarak kanun yapma yetkisine sahip- tir. Buna yasama yetkisinin özelliği ilkesi adı veri- lir.

yasama organı ayrıntıların düzenlenmesini yürütmeye bırakamaz.

yasama yetkisinin genelliği nedeniyle yürütme organının, Anayasada münhasıran Cumhurbaşkanlığı karar- nameleri ile düzenleneceği öngörülen konular dı- şında mahfuz (sadece yürütmeye ait) bir düzenleme yetkisi de bulunmaktadır.

Anayasa’da yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağı belirtilmiştir.

Yasama organının, bir konunun genel ilkelerini kanunla düzenleyip, uzmanlığa ve idare tekniğine ilişkin hususları yü- rütme organına bırakması yararlı olabilir, ancak bu konudaki takdir yetkisi tamamen yasama organına aittir.


Yanıt Açıklaması:

Yasama organının kanun yapma yetkisi konu bakımından sınırlı değildir. Başka bir ifadeyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasaya aykırı olmamak kaydıyla dilediği konuda, ana hatlarıyla ya da ayrıntılı olarak kanun yapma yetkisine sahip- tir. Buna yasama yetkisinin genelliği ilkesi adı veri- lir.

yasama organı ayrıntıların dü- zenlenmesini yürütmeye bırakabileceği gibi, bütün hususları kendisi düzenleyip o konuda yürütme- nin yönetmelik veya diğer tür bir düzenleyici iş- lem yapmasına izin vermeyebilir.

yasama yetkisinin genelliği nedeniyle yürütme organının, Anayasada münhasıran Cumhurbaşkanlığı karar- nameleri ile düzenleneceği öngörülen konular dı- şında mahfuz (sadece yürütmeye ait) bir düzenleme yetkisi de bulunmamaktadır.

Anayasa’nın 104. maddesinde, yürütme yetkisi- ne ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararname- si çıkarılabileceği belirtilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum