Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1216091

Kanun Teklifinin Görüşülmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


esas komisyonun istemi üzerine Genel Kurul ta- rafından öncelikle görüşme kararı alınması ha^linde 48 saat beklenmeden görüşmelere geçilemez.

Bir kanun teklifi hakkındaki komisyon raporu- nun Genel Kurula sevk edilip dağıtımı yapıldıktan kırksekiz saat sonra görüşmelere geçilemez.

Kanun tekliflerinin Genel Kurulda görüşülme- si aşağıda belirtilen usule göre gerçekleşir (İçtüzük m.81):

  1. Kanun teklifinin tümü üzerinde görüşme açılır.

  2. Teklifin tümünün görüşülmesinden sonra ko- misyonla soru-cevap işlemi yapılır.

  3. Teklifin maddelerine geçilmesi oylanır.

  4. Kanun teklifinin tümü hakkındaki görüşme- ler tamamlanıp maddelere geçilmesi kabul edilirse, maddelerin tek tek görüşülmesine geçilir. Bu safhada teklifin maddeleri tek tek görüşülür.

  5. Teklifin tümü oylanır.

Maddelerine geçilmesi veya tümü kabul edilme-

yen kanun teklifleri, Genel Kurulca kabul edilmiş olur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yapılan görüşmelerde kanun teklifinin kabul edile- bilmesi, yani kanunlaşabilmesi için, Anayasa’nın 96’ncı maddesi uyarınca üye tamsayısının (600) en az dörtte biriyle toplanan Meclis Genel Kurulunun, toplananların salt çoğunluğu ile kabul oyu kullan- ması gerekir.


Yanıt Açıklaması:

Bir kanun teklifi hakkındaki komisyon raporu- nun Genel Kurula sevk edilip dağıtımı yapıldıktan kırksekiz saat sonra görüşmelere geçilebilir.

Ancak, esas komisyonun istemi üzerine Genel Kurul ta- rafından öncelikle görüşme kararı alınması ha^linde (İçtüzük, m.52/2) kırksekiz saat beklenmeden de görüşmelere geçilebilir.

Maddelerine geçilmesi veya tümü kabul edilme-

yen kanun teklifleri, Genel Kurulca reddedilmiş olur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yapılan görüşmelerde kanun teklifinin kabul edile- bilmesi, yani kanunlaşabilmesi için, Anayasa’nın 96’ncı maddesi uyarınca üye tamsayısının (600) en az üçte biriyle toplanan Meclis Genel Kurulunun, toplananların salt çoğunluğu ile kabul oyu kullan- ması gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum