Türk Basın Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1404271

1980 darbesinin ardından geçen dokuz yıl boyunca, basın üzerine yapılan sansürler ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

I. ülkede şiir, roman, öykü, deneme, sanat ve edebiyat eleştirileri konusunda sayıları 350’yi aşan kitabın toplatıldı.

II: şiir, roman, öykü, deneme, sanat ve edebiyat eleştirileri konusundaki kitaplardan 20 kadarı sıkıyönetim tarafından imha edildi.

III. 1980 darbesinin ardından geçen dokuz yıl boyunca 106 yazar, şair ve çevirmenin sorgulanmıştır.

IV. 200’ü aşkın sinema filmi ve video kasedi yasaklanmıştır.


I – II -IV

I - II

I –II -III

I - III

I – II – III- IV


Yanıt Açıklaması:

Doğru cevap E  seçeneği olacak. Sayfa 178 “CUMHURİYET DÖNEMİ BASINI (1980 SONRASI) “ Konu başlığının 12 Eylül Darbesi adlı alt başlığında “Demokratikleşme çabaları sürerken askerî darbenin etkisi de kendini sansür alanında hissettirmektedir. Yayımlanan istatistiklere göre, darbenin ardından geçen dokuz yıl boyunca ülkede şiir, roman, öykü, deneme, sanat ve edebiyat eleştirileri konusunda sayıları 350’yi aşan kitabın toplatıldığı belirtilir. Bunlardan 20 kadarı sıkıyönetim tarafından imha edilirken, 106 yazar, şair ve çevirmenin sorgulandığı tespit edilir. Edebî eserler yanında 200’ü aşkın sinema filmi ve video kasedi de yasaklar arasında yerini alır. Bu rakamlar, ülkede basın ve kültür hayatının bir cendere içinde sıkışıp kaldığını göstermektedir.” Şeklinde açıklanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum