Türk Dış Politikası 1 Deneme Sınavı Sorusu #756150

1950’li yıllarda Türkiye, Karadeniz’i çevreleyen Sovyet etkisini kendi güvenliği açısından büyük bir tehdit olarak görüyordu. Türkiye’nin asıl büyük endişesi olan Balkanlarda bir Sosyalist Slav Bloğunun kurulmasıydı. Bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye ile birlikte toplam üç ülke bir araya gelmiştir? Aşağıdakilerden hangisi bu ülkelerden birdir?


Romanya

Bulgaristan

Macaristan

Yugoslavya

Makedonya


Yanıt Açıklaması:

1950’li yıllarda Türkiye, Karadeniz’i çevreleyen Sovyet etkisini kendi güvenliği açısından büyük bir tehdit olarak görüyordu. Ancak Yugoslavya’nın Sovyetler Birliği ile ilişkilerinin bozulması, ayrıca Yunanistan’daki iç savaşı komünist gerillalara karşı Batı yanlılarının kazanması, bütün Batı ittifakı gibi Türkiye’yi de rahatlatmıştır. Bu gelişmeler, Türkiye’nin asıl büyük endişesi olan Balkanlarda bir Sosyalist Slav Bloku (Sönmezoğlu, 2006:89) çabalarını da ortadan kaldırmıştır.

Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya’yı birbirine yakınlaştıran yalnızca bu ülkelerin Balkanlardaki Bulgaristan, Macaristan, Makedonya ve Romanya gibi diğer ülkelerle yaşadığı birebir sorunlar olmamıştır. ABD ve NATO açısından bakıldığında bu üç ülkenin konumu Sovyetler Birliği’ne karşı stratejik bir önemde görülmüştür. Keza Yunanistan ve Türkiye’nin üzerinde bulunduğu çizgide Yugoslavya merkez bir noktada bulunmaktaydı ve özellikle ABD, bu ülkenin Batı Bloku’na katılmasını oldukça önemli buluyordu. Bu nedenle de bu üç ülkenin birbirlerine ve ABD’ye yakın durmaları gerekmekteydi. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum