Türk Dış Politikası 2 Deneme Sınavı Sorusu #462995

Türkiye, AB’ye üye olmadan AB ile Gümrük Birliği oluşturduğu için dezavantajlı bir durumda kalmış, AB’nin kendi çıkarları çerçevesinde belirleyeceği ticaret politikalarında sahibi olamadan, bunlara uyma yükümlülüğünü kabul etmiştir. Bu durumu Türk siyasetçiler ve bürokratlar bir takım nedenle göz ardı etmek durumunda kalmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu nedenlerden birisi olamaz?


Türk şirketlerinin rekabet gücünün ve üretim kalitesinin artarak ihracatın gelişeceğine ve yabacı sermayenin de ülkedeki yatırımlarını arttıracağına inanılmıştır.

Gümrük Birliği Türkiye’ye kapanma eğiliminde olan AB üyelik kapısını açacak en önemli enstrüman olarak görülmüştür.

AB üyelik süreci zor olsa da gerçekleşecektir. Bu durumda Türkiye ekonomisini de geliştirmiş ve rekabete dayanıklı hale getirmiş olacaktır.

Dünya Ticaret Örgütü’nün aldığı kararlar ile zaten bütün dünyada bir gümrük birliği süreci yaşanmaktadır. Dolayısı ile Türkiye’nin AB ile gerçekleştireceği Gümrük Birliği, orta ve uzun vadede Türk ekonomisine katkı sağlayacak bir husus olarak ortaya çıkacaktır.

Başta Kardak Kayalıkları krizi olmak üzere, Yunanistan ile yaşanan siyasi krizlerin üstesinden gelineceği düşünülmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Özelikle 1995 sonu, 1996 başında Yunanistan ile yaşanan Kardak Krizi sonrası AB, önce Kardak’ın Yunanistan’a ait olduğunu, Türkiye’nin Yunanistan’ın sınırlarına saygı göstermesi gerektiğini, Yunanistan’ın sınırlarının AB’nin sınırları olduğunu belirten son derece sert bir açıklama yapması, ardından da Türkiye’ye aktarılacak AB mali yardımlarının çok önemli bir bölümünü bloke etmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum