Türk Mutfak Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #587332
I. Selçuklular Orta Asya’dan başlayan göç süreci boyunca geçtikleri coğrafyaların ve nihayet yerleştikleri Anadolu’nun yemek kültüründen de etkilenmişlerdir. II. Selçuklu mutfağında çok fazla çeşitlilikten söz edilemez. III. Selçuklu mutfağı et ve süt gibi hayvansal ürünler ve zirai ürünler olmak üzere iki ana kısımdan meydana gelmekteydi. IV. Misafirperverliğe çok fazla önem verilmezdi. V. Hükümdarların yoksul halka, yolcu ve misafirlere ziyafet verdikleri yahut yemek yedirdikleri olurdu. Yukarıda verilenler dikkate alındığında Selçuklu dönemi mutfak kültürü ile ilgili bilgiler hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Sadece I ve II |
I, II ve III |
Sadece I ve IV |
I, II ve IV |
I, III ve V |
Selçuklu, Türkiye Selçuklu ve Beylikler dönemi mutfağını geleneksel Türk mutfağının bir devamı olarak kabul etmek mümkündür. Bununla birlikte, Selçuklular Orta Asya’dan başlayan göç süreci boyunca geçtikleri coğrafyaların ve nihayet yerleştikleri Anadolu’nun yemek kültüründen de etkilenmişlerdir. Anadolu’nun coğrafi konumu ve bu konumun getirdiği avantajlar Selçuklu mutfağına ayrı bir zenginlik kazandırmıştır.
Selçuklu mutfağı genel anlamda göçebe geleneğin doğal bir sonucu olan et ve süt gibi hayvansal ürünler ve yerleşik hayatın temel geçim kaynağını teşkil eden zirai ürünler olmak üzere iki ana kısımdan meydana gelmekteydi. Yemekler, ağırlıklı olarak bu iki ana unsurdan oluşuyordu.
Saray çevrelerinin veya önde gelen devlet adamlarının mutfağı daha gösterişli iken sıradan halkın mutfağım daha mütevazıydi. Bununla birlikte, bazen hükümdarların yoksul halka, yolcu ve misafirlere ziyafet verdikleri yahut yemek yedirdikleri olurdu.
Hazırlanan yemekler çeşitli ve lezzetli olurdu. Bilhassa misafir ağırlama hususunda çok titiz davranılırdı. Misafir, hangi gelir düzeyine mensup olursa olsun, misafir olduğu evin sahibi tarafından âdeta bas tacı edilir, önüne mümkün olan en iyi yemekler konulurdu.
Yorumlar
- 0 Yorum