Türk Mutfak Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #547126

Aşağıda özellikleri belirtilen içecek hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?          *Mayalandırılmış bir tahıl içkisidir, hafif alkol içerir.                                           *Buna benzer tahıl temelli içeceklerin başlangıcı daha önceki yüzyıllara   dayansa da tüketimi XV. yüzyılda yaygınlaşmıştır.                                                   *Ekşi ve tatlı olmak üzere iki çeşidi vardır.                                                                   *Fakir halkın ve askerin en önemli doyurucu gıdası olmuştur.


Bira

Hoşaf

Şerbet

Boza

Şarap


Yanıt Açıklaması:

Bozaya dair tüm bu bilgiyi şöyle özetleyebiliriz:

  • Boza mayalandırılmış bir tahıl içkisidir, hafif alkol içerir.
  • Boza ve bozaya benzer tahıl temelli içeceklerin başlangıcı daha önceki yüzyıllara dayansa da tüketimi XV. yüzyılda yaygınlaşmıştır.
  • Osmanlı yetkili makamları helal olan tatlı boza ile haram olan ekşi boza arasında ayrım yapmışlar, alkollü olanı satan bozahaneler meyhane gibi işlem görmüştür.
  • Fakir halkın ve askerin en önemli doyurucu gıdası olması ve bozahanelerden önemli miktarda gelir elde edilmesi bozahanelerin ve bozanın tamamen ortadan kaldırılmasına engel olmuştur.
Yorumlar
  • 0 Yorum