Türk Mutfak Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #787384

  1. Sebze ve meyve tüketimi artmıştır.
  2. Sofraya balık ve deniz ürünleri eklenmiştir. 
  3. Tatlı yiyecekler tüketimi artmıştır. 

Seçeneklerden hangisi Türkler Anadolu'ya göç ettikten ve İslamiyeti kabul ettikten sonra mutfak anlayışında ortaya çıkan değişimler olarak değerlendirilmektedir?  


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Türklerin Batı’ya doğru sürekli göç etmesi ve İslamiyet’i kabul etmeleri siyasi ve sosyal alanlarda köklü bir değişime neden olmuştur. Siyasal ve toplumsal alanda yaşanan hareketlilik mutfak anlayışında da önemli değişikliklere yol açmıştır. Coğrafi olarak Anadolu; sulak arazileri, yemyeşil ovaları, hayvancılığa uygun meraları, bin bir çeşit sebze meyvenin yetiştiği tarım alanları ile Orta Asya’dan oldukça farklıdır. Orta Asya’da görmedikleri bilmedikleri yiyeceklerle karşılaşan Türkler, yerli halk ile yaşadıkları etkileşim sonucunda bu farklı tatları keşfetmiş, bazılarını daha kolaylıkla benimsemiştir. Bu farklı tatlara Orta Asya’da pek aşina olmadıkları balık ve deniz ürünleri de eklenmiş, böylelikle yavaş yavaş
yepyeni bir mutfak doğmaya başlamıştır. 

Doğu ile Batı’nın tam ortasında, iki dünya arasında geçiş yapan Türklerin mutfağı bu geçişten payını alarak yeni yeni lezzetleri bünyesine katmıştır. Göç edilen güney bölgelerinde şeker kamışının yetişmesi, Arap dünyasında ve dolayısıyla İslamiyet’te şekerin önemli bir yere sahip olması tatlı yiyeceklerin mutfağa girmesini kolaylaştırmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum