Türk Sosyologları Deneme Sınavı Sorusu #473209

Aşağıdakilerden hangisi eğitim konusunda Prens Sabahattin’e ait bir düşünce değildir?


Eğitim aracılığıyla sosyal yapıyı bir bütün olarak, alt yapı özellikleriyle değiştirmek

Eğitim alanında reformlar yapıp halkımızı aydınlatırsak, gelecek kuşaklar aydın insanlar olarak yetiştirilmiş olacaktır.

Okullarda teorik bilgiler yerine öğrencilerin gerçek yaşamda kullanacakları pratik bilgiler verilmelidir.

Kız ve erkek ayrımı yapılmadan tüm çocuklar eğitimden yararlandırılmalı, girişimci ruha sahip kız ve erkek çocuklar yetiştirmek

Bireyin kültüre uyumunun eğitim, teknolojiye uyumunun ise öğretimle olduğunu, bu bağlamda kültür millî, teknoloji uluslararasıdır.


Yanıt Açıklaması:

İlk dört seçenekte belirtilen düşünceler Prens Sabahattin’e aittir. Prens Sabahattin’in görüşleri çerçevesinde istenilen toplumsal değişmenin merkezinde eğitim bulunmaktadır. Onun toplumsal kurtuluş reçetesi, sosyal yapıyı bir bütün olarak, alt yapı özellikleriyle değiştirip, bu değişen yapıya uygun üst yapı kurumlarını yeniden biçimlendirmektir. Bunun yolu da eğitimden geçmektedir Prens Sabahattin’e göre, bireyci-girişimci toplumsal yapıya geçmek için değiştirilmesi gereken alanlardan biri de eğitimdir. Felaketlerimizin kaynağı cahilliğimizdir. Eğitim alanında reformlar yapıp halkımızı aydınlatırsak, gelecek kuşaklar aydın insanlar olarak yetiştirilmiş olacaktır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum