Türkçe Cümle Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1133510

I. Zarf-fiil gruplarının cümlenin asıl öznesinden farklı öznesi olabileceği gibi, bağlı oldukları yüklemle ortak özneleri olabilir. Bu durum nesne, zarf ve yer tamlayıcısı (dolaylı tümleç) için de söz konusudur.

II. Zarf-fiiller, bir fiilimsi oldukları için cümledeki diğer fiilimsi yani isim-fiil ve sıfat- fiil gruplarının yanı sıra zarf-fiil gruplarının içinde de bulunabilirler.

III. Bir cümlede birden çok zarf-fiil bulunabilir.

IV. Türkçe kurallı cümlelerde zarf-fiil grupları yüklemden önce gelir. Ancak şiir, deneme, hika^ye, roman gibi türlerde yüklemden sonra da gelebilmektedir.

Yukarıdakilerden hangisi zarf-fiil gruplarının özellikleri arasında sayılır?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Zarf-fiil gruplarının özellikleri şunlardır: Zarf-fiil gruplarının cümlenin asıl öznesinden farklı öznesi olabileceği gibi, bağlı oldukları yüklemle ortak özneleri olabilir. Bu durum nesne, zarf ve yer tamlayıcısı (dolaylı tümleç) için de söz konusudur. Zarf-fiiller, bir fiilimsi oldukları için cümledeki diğer fiilimsi yani isim-fiil ve sıfat- fiil gruplarının yanı sıra zarf-fiil gruplarının içinde de bulunabilirler. Bir cümlede birden çok zarf-fiil bulunabilir. Türkçe kurallı cümlelerde zarf-fiil grupları yüklemden önce gelir. Ancak şiir, deneme, hika^ye, roman gibi türlerde yüklemden sonra da gelebilmektedir. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum