Turkish Language 1 Deneme Sınavı Sorusu #1130953

I. Yazı dili, edebî dil vb. şekilde adlandırılan üst dile ölçünlü dil adı verilir.

II.Devletler hükmetme, denetleme ve icra gücünün aracı olacak, aynı zamanda egemenliğini simgeleyecek çatı görevinde bir ölçünlü dile ihtiyaç duyarlar. 

III.Ölçünlü dil, bir bakımdan aynı dilin çatısı altındaki değişkelerin ortak dili, lingua francasıdır.

IV. Bölgelerüstü ölçünlü dil şu aşamalarla gelişir: seçim > kodlama > yerleştirme > seçkinleştirme.

V. Ölçünlü dil kavramı, halk arasında o dilin bölgesel ya da toplumsal ağızlarının ‘ölçün dışı’, ‘yanlış’, ‘bozuk’, ‘değersiz’ vb. olumsuz biçimde algılanmasına yol açabilir.

Ölçünlü dil ile ilgili yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?


I, II ve III

II, III ve IV

II, III ve IV

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Devlet; çok sayıda sözlü dilin yarattığı karmaşada hükmetme, denetleme ve icra gücünün aracı olacak, aynı zamanda egemenliğini simgeleyecek çatı görevinde bir üst dile ihtiyaç duyar. Genel olarak yazı dili, edebî dil vb. şekilde adlandırılan bu üst dile ölçünlü dil adı verilir. Ölçünlü dil, bir bakımdan aynı dilin çatısı altındaki değişkelerin ortak dili, lingua francasıdır. Ölçünlü dil, tarihsel gelişmeler sonucunda İstanbul, Paris, Londra Tahran gibi politik ve kültürel merkez olarak kabul edilen kentlerin prestijli dillerinin kodlandırılıp işlevinin yazılı ve sözlü alanda genişletilmesi ve toplumca benimsenmesiyle oluşur. Bölgelerüstü ölçünlü dil şu aşamalarla gelişir: seçim > kodlama > yerleştirme > seçkinleştirme.

Ölçünlü dil kavramı, halk arasında o dilin bölgesel ya da toplumsal ağızlarının ‘ölçün dışı’, ‘yanlış’, ‘bozuk’, ‘değersiz’ vb. olumsuz biçimde algılanmasına yol açabilir. Oysa yeryüzündeki diller bütün değişkeleriyle birlikte ait oldukları kültürün değerlerini tarihin bilinmeyen dönemlerinden itibaren bugüne taşıyan, dil bilimsel bakımdan da kendi ölçünlerine sahip iletişim sistemleridir.

Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum