Türkiye Cumhuriyeti Siyasî Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1058864


I. Bütün siyasi partilerin MGK tarafından kapatılması

II. Medya organlarının baskı alltında tutulması

III. Halkın güvenlik ve istikrar istemesi

IV. Halkın eski siyasilere güvenmemesi

V. Seçim güvenliğinin sağlanamaması 

Yukarıdakilerden kaç tanesi 12 Eylül anayasa oylamasında yüksek düzeyde "Evet" oyu çıkmasının nedenleri arasında yer alır?


1

2

3

4

5


Yanıt Açıklaması:

Evet oylarının bu kadar yüksek çıkmasının bazı önemli konjonktürel nedenleri vardı. Bir kere, MGK tarafından hazırlanan bir metnin reddedilmesi için olumsuz kampanya yürüten ciddi bir siyasi aktör olmadı. O gün itibarıyla silahı elinde bulunduran ve siyasetteki mutlak güç olan bir aktöre karşı çıkmak pek mümkün değildi. Bununla bağlantılı ikinci neden ise bütün siyasi partilerin MGK tarafından kapatılmış olmasıydı. Dolayısıyla farklı fikirleri savunacak kurumlar bırakılmamıştı. Üçüncü olarak ülkedeki medya organları sıkı bir denetim altında tutulmaktaydı. Dördüncü olarak halkın büyük bir kısmı 12 Eylül
öncesi kaotik ortamdan bezmiş durumdaydı. Kimse o karanlık günlerin bir daha geri gelmesini istemiyordu. Herkes güvenliğin ve istikrarın sağlanmasını her şeyin üstünde görmekteydi. Son olarak 1970’li yıllardaki şiddet ortamının faturası o günkü siyasi liderlere kesilmişti. Halkta eski siyasilere yönelik ciddi bir güvensizlik hakimdi.

Tüm bu sebepler oylamada "Evet" oyunun yüksek çıkmasını sağlamıştır. Ancak bu oylamada seçim güvenliğinin sağlanamadığına dair bir bilgi yoktur. Dolayısıyla cevap D seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum