Türkiye Selçuklu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #789060
Keyhüsrev İstanbul’dan dönüşünde, Anadolu’ya geçişine izin vermek istemeyen Laskaris ile Denizli ve Honaz havalisini iade etmek şartıyla anlaşmış; ancak rehin olarak tutulan oğullarının kaçıp kurtulmaları üzerine, bu anlaşmayı uygulamak için bir sebep kalmamıştı.
Bu durumu değerlendirerek Keyhüsrev' in bu yerleri, melik unvanıyla kayınpederi Mavrozomes'in idaresine verme nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Mavrozomes Bizanslı olduğu için Laskaris’ten tepki görmeyeceği |
Mavrozomes' in başarısını kanıtlamış bir idareci olması |
Rakiplere karşı sadece aileden birisine güvenebilmesi |
Mavrozomes'in coğrafyaya hâkim olması |
Mavrozomes'in ekonomik nüfusundan faydalanabilme düşüncesi |
Keyhüsrev İstanbul’dan dönüşünde, Anadolu’ya geçişine izin vermek istemeyen Laskaris ile Denizli ve Honaz havalisini iade etmek şartıyla anlaşmış; ancak rehin olarak tutulan oğullarının kaçıp kurtulmaları üzerine, bu anlaşmayı uygulamak için bir sebep kalmamıştı. Keyhüsrev bununla birlikte İznik istikametinden emin olmak istediği için, meseleye kendince bir çözüm getirdi. Buna göre bir Bizanslı olduğu için Laskaris’ten tepki görmeyeceğini ve bu vesileyle sözünü de yerine getirmiş olacağını düşünerek bu yerleri, melik unvanıyla kayınpederinin idaresine verdi. Mavrozomes Selçuklu sultanına bağlı olması hasebiyle, emrine verilen Türkmen kuvvetleriyle birlikte bölgeyi idaresi altına alırken Laskaris’le çatışması kaçınılmazdı. Laskaris buna rağmen rekabet hâlinde olduğu Trabzon’daki Komnenoslar ve Latinler karşısında zor durumda kalmamak için Keyhüsrev’le anlaşmak zorunda kaldı.
Yorumlar
- 0 Yorum