Türkiye´de Demokrasi Ve Parlemento Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #929709

  1. Türk siyasi hayatında çok partili siyasi yaşama geçişle başlayan demokratikleşme süreci askeri müdahale ile sekteye uğramıştır.
  2. 1960 darbesinin yaşanmasında,  dönemin devlet adamları ve siyasi partilerinin kısır tartışmaları ve kutuplaşmayı derinleştirmeleri etkili olmuştur. 
  3. darbe ile ülkenin yönetimi Milli Birlik Komitesi eline almıştır. 

27 Mayıs 1960 darbesi ile ilgili yukarıdaki değerlendirmelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


I, II ve III

II ve III

I ve II

I ve III

Yalnız I


Yanıt Açıklaması:

Askeri müdahale için bütün riskleri alan ordu, Tümgeneral Cemal Madanoğlu komutasında sabaha karşı 03.30’da harekete geçti. Bir direnişle karşılaşmayan asker, kısa sürede ülkedeki kontrolü ele geçirdi, önce Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ı, sonra bakanları ve en son Başbakan  Menderes’i tutuklayarak sivil yönetimi devirdi. Org. Cemal Gürsel askeri müdahalenin başına geçti. Kısa sürede Org. Cemal Gürsel başkanlığında 38 kişilik bir Milli Birlik Komitesi oluşturularak ülke yönetimini eline aldı. 14 Mayıs 1950, demokrasi ve parlamento tarihimiz için ne kadar büyük bir başarıysa, 27 Mayıs 1960’da o kadar büyük bir başarısızlıktı. Bu başarısızlığı sadece dönemin iktidarına yükleyerek açıklamak sağlıklı bir yaklaşım olmaz. Dönem içerisinde siyasette etkin rol oynayan bütün unsurların Türkiye’nin 27 Mayıs’a gelmesinde yetki ve görevlerine göre sorumlulukları vardı. Dönemin devlet adamları ve siyasi partileri kısır tartışmalar ve anlamsız polemiklerle sağduyulu hareket etmek yerine, kutuplaşmayı derinleştirdiler.  27 Mayıs 1960 askeri müdahalesiyle milli iradeyle gelmiş bir parti silah zoruyla iktidardan uzaklaştırıldı. Askeri yönetim başladı. 1961 Anayasasıyla birlikte sivil yönetime geri dönülmüş olsa da siyasi hayatımızda askeri vesayet kurumsallaşarak varlığını sürdürdü. Ülke demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi bakımından oldukça geriye gitmiş oldu. Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum