Türkiye´de Demokrasi Ve Parlemento Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #936930

1991-2002 yılları arasında kurulmuş olan koalisyon hükümetleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


19. Dönem TBMM, çalışmalarına 6 Kasım 1991’de başladı ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel’i hükümeti kurmakla görevlendirdi.

DYP ile SHP arasında koalisyon hükümeti kuruldu. Süleyman Demirel Başbakan ve SHP’nin Genel Başkanı Erdal İnönü de Başbakan Yardımcısı oldu.

12 Eylül sonrasında kapatılan siyasal partilerin yeniden açılabilmelerinin önündeki son yasal engeller de, 19 Haziran 1992’de TBMM’de kabul edilen yasayla ortadan kaldırıldı.

24 Ocak 1993’te Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’nun arabasına yerleştirilen bombayla öldürülmesi, ülkeyi yeni toplumsal çatışmaların eşiğine getirirken, Şubat ayında dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in de içinde bulunduğu askeri uçağın Ankara’da düşmesiyle hayatını kaybetmesi, Kürt Sorununun demokratik yollardan çözümü konusundaki umutların azalmasına yol açtı.

17 Nisan 1993 tarihinde Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ani ölümü, siyasetin zirvesinde ciddi bir dalgalanmaya ve taşların yerinden oynamasına neden oldu. 16 Mayıs’ta TBMM’de yapılan oylamada yeterli oy çoğunluğuna ulaşan Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı seçildi ve Mesut Yılmaz başbakan oldu.


Yanıt Açıklaması:
  • Dönem TBMM, çalışmalarına 6 Kasım 1991’de başladı ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel’i hükümeti kurmakla görevlendirdi.
  • DYP ile SHP arasında koalisyon hükümeti kuruldu. Süleyman Demirel Başbakan ve SHP’nin Genel Başkanı Erdal İnönü de Başbakan Yardımcısı oldu.
  • 12 Eylül sonrasında kapatılan siyasal partilerin yeniden açılabilmelerinin önündeki son yasal engeller de, 19 Haziran 1992’de TBMM’de kabul edilen yasayla ortadan kaldırıldı.
  • 24 Ocak 1993’te Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’nun arabasına yerleştirilen bombayla öldürülmesi, ülkeyi yeni toplumsal çatışmaların eşiğine getirirken, Şubat ayında dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in de içinde bulunduğu askeri uçağın Ankara’da düşmesiyle hayatını kaybetmesi, Kürt Sorununun demokratik yollardan çözümü konusundaki umutların azalmasına yol açtı.
  • 17 Nisan 1993 tarihinde Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ani ölümü, siyasetin zirvesinde ciddi bir dalgalanmaya ve taşların yerinden oynamasına neden oldu. 16 Mayıs’ta TBMM’de yapılan oylamada yeterli oy çoğunluğuna ulaşan Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı seçildi ve Tansu Çiller başbakan oldu.
Yorumlar
  • 0 Yorum